Telesno kaznovanje otrok je odslej prepovedano

Telesno kaznovanje otrok, ki mu nasprotujejo tako nevladne organizacije za zaščito pravic otrok kot Svet Evrope, je odslej prepovedano. Z današnjim dnem je namreč začela veljati novela zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki izrecno prepoveduje nasilje v družini in telesno kaznovanje otrok.

LJUBLJANA > Telesno kazen otrok je z zakonom prepovedalo že več kot 50 držav in po opozorilu vlade je bil skrajni čas, da to stori tudi Slovenija.

Zveza prijateljev mladine Slovenije novelo razume kot napotilo k spremembi miselnosti in vzgojnih načel staršev. Načrtujejo akcije in svetovanja staršem, kako vzgajati otroka, mu postavljati meje ter okvir dopustnega in nedopustnega, ga voditi, pri tem pa mu nuditi starševsko ljubezen in skrb.

Svet Evrope je pred sprejetjem novele večkrat opozoril, da Slovenija ni v celoti prepovedala telesnega kaznovanja otrok. Za odraslega, ki tepe otroka, ni nobenega opravičila, je poudarjal Svet Evrope.

Novela tudi širi opredelitev družinskih članov. V praksi je namreč prihajalo do nasilja med osebami, ki so bile v določenem partnerskem ali intimnem razmerju, a jih ni bilo mogoče uvrstiti v nobeno od kategorij družinskih članov.

Kot družinski člani so tako med drugim upoštevane tudi osebe v partnerskem razmerju, osebe, katerih razmerje ali skupnost je že prenehala, ter novi partnerji ali otroci družinskih članov.

Prav tako novela širi opredelitev nasilja v družini, saj je kot nasilje opredeljena že grožnja z nasiljem, pa tudi zalezovanje.

Sodišče lahko povzročitelju nasilja, ki je žrtev poškodoval ali ji povzročil škodo na zdravju, odloči o prepustitvi stanovanja v skupni uporabi žrtvi.

Povzročitelja nasilja lahko napoti v ustrezne programe, denimo izobraževalne in psihosocialne.

STA


Najbolj brano