Telekom Slovenije naj bi se v boj za srbski telekom podal skupaj z Apollom

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije naj bi zavezujočo ponudbo za srbski telekom oddal skupaj s skladom Apollo.

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije naj bi zavezujočo ponudbo za srbski telekom oddal 
skupaj s skladom Apollo. Foto: STA
Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije naj bi zavezujočo ponudbo za srbski telekom oddal skupaj s skladom Apollo. Foto: STA

LJUBLJANA > Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga naj bi Telekomu Slovenije dal soglasje za oddajo zavezujoče ponudbe za večinski delež v Telekomu Srbija, s celotno zadevo naj bi se v sredo seznanil tudi nadzorni svet Telekoma Slovenije.

Rok za zavezujoče ponudbe naj bi se iztekel v ponedeljek. Pri tem ostaja vprašanje, na kakšen način naj bi bila izpeljana celotna operacija, omenja se ustanovitev skupnega podjetja z ameriškim investicijskim skladom Apollo, ki je sicer tudi bodoči novi lastnik NKBM.

Telekom Slovenije in Apollo naj bi po informacijah časnika Finance ustanovila posebno projektno družbo. V to naj bi Apollo prispeval kupnino za Telekom Srbija, slovenska država pa delnice Telekoma Slovenije. V družbi bi država ostala tri leta, nato bi se, skupaj z Apollom, iz Telekoma Slovenije umaknila.

Telekom Slovenije po pisanju Financ potrebuje navezo z Apollom, ker sam nakupa ne bi zmogel. Celotna vrednost podjetja, skupaj z dolgovi, je namreč ocenjena na približno 1,6 milijarde evrov, ob tem ima približno 400 milijonov evrov dolga.

Prodaja se 58 odstotkov srbskega telekoma, k temu pa je treba prišteti še 20 odstotkov lastnih delnic družbe. Preostalih delnic partnerjema ne bi bilo treba odkupiti, saj Srbija prevzemnega praga po pisanju Financ ne pozna.

Po oceni časnika bosta Telekom Slovenije in Apollo morala ponuditi več kot poldrugo milijardo evrov, saj srbski politiki kot najnižjo sprejemljivo ceno že nekaj časa omenjajo 1,4 milijarde evrov.

Poleg Telekoma Slovenije in Apolla naj bi v igri za srbski telekom ostali še ruski operater MTS ter skladi Advent, Mid Europa Partners in Novator Partners.

STA


Najbolj brano