“Takih vin nisem okušal še nikjer”

“V slovenski kulinariki je vse podrejeno sestavinam. Njihova kakovost je izjemna,” pravi slavni čilenski kuharski mojster Rodolfo Guzman. Skupaj s še dvema svetovno znanima chefoma, Portugalcem Leonardom Pereiro in Avstrijcem Philipom Rachingerjem, je spoznaval pestrost slovenske kulinarike. Kuhali pa so jim slovenski kuharji, tudi Ana Roš in Matej Tomažič.

Ana Roš: “Slovenija se lahko in se mora 
pozicionirati na svetovni kulinarični zemljevid. 
Celotna skupnost kuharjev različnih generacij je 
pripravljena, da to dokaže.” Foto: Leo Caharija
Ana Roš: “Slovenija se lahko in se mora pozicionirati na svetovni kulinarični zemljevid. Celotna skupnost kuharjev različnih generacij je pripravljena, da to dokaže.” Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Mojstre je k nam povabila Slovenska turistična organizacija (STO), poleg njih pa je k nam pripotovala še skupina mnenjskih voditeljev, novinarjev in fotografov s področja kulinarike.

Čudoviti okusi odsevajo slovensko preteklost

“Slovenija ima zelo močno identiteto v kulinariki in vinogradništvu. Čudoviti okusi odsevajo njeno dediščino in način življenja v preteklosti,” je dejal Leonardo Pereira, nekdanji glavni kuhar restavracije Noma. Philip Rachinger, mladi kuharski mojster restavracije Mühltalhof v Avstriji, je izpostavil skupne točke slovenske in avstrijske kulinarike: “Podobne kakovostne sestavine, vendar ima Slovenija veliko prednost: morje in njegove plodove.”

Rodolfo Guzman, ki vodi slavno restavracijo Borago v Santiagu de Chile, je za pravo odkritje označil slovenska vina, v katerih se čuti dolga tradicija vinogradništva. “Zelo naravna so. Takih vin nisem okušal še nikjer,” so njegove besede povzeli v STO. Mojstri so slovensko kulinariko spoznavali s pomočjo znanih slovenskih kuharskih mojstrov Ane Roš, Janeza Bratovža, Uroša Štefelina, Bineta Volčiča, Luke Koširja in Mateja Tomažiča. Srečali pa so se tudi z nekaterimi slovenskimi vinarji.

Slovenija postaja kulinarično prepoznavna

Slovenija postaja vse bolj prepoznavna in priljubljena kulinarična destinacija tudi med najzahtevnejšimi ljubitelji dobrot, izpostavljajo na STO. Organizacija je z namenom predstavitve slovenske vrhunske kulinarične ponudbe in pozicioniranja Slovenije na kulinarični zemljevid sveta zasnovala posebno kulinarično turo. Tako so v Slovenijo poleg uveljavljenih kuharskih mojstrov pripeljali tudi skupino mnenjskih voditeljev, novinarjev in fotografov.

V Slovenijo je tako pripotoval avtor, mnenjski voditelj in ustvarjalec nekaterih najpomembnejših dogodkov s področja kulinarike v svetu Andrea Petrini. Popotovanja po kulinaričnih posebnostih Slovenije so se udeležili tudi specializirani novinarji, med njimi pisec in glavni kulinarični bloger New York TimesaNicholas Gill, novinarka CNN, Wall Street Journal in Japan TimesMelinda Joe ter urednica kulinarične rubrike pri avstrijskem časniku PresseAnna Burghardt. Del ekipe sta bila tudi trenutno v Evropi najbolj priznana fotografa hrane Benjamin Schmuck in Philippe Vaures.

“Pripeljati takšen profil mednarodnih kuharjev in novinarjev v Slovenijo pomeni, da država dela nekaj dobrega, nekaj avtentičnega in nekaj, kar je vredno, da se vidi povsod po svetu. Slovenija se lahko in se mora pozicionirati na svetovni kulinarični zemljevid. Celotna skupnost kuharjev različnih generacij je pripravljena, da to dokaže - skupnost posameznikov, ki negujejo našo tradicijo in kulturo skozi gastronomijo,” je ob obisku tujih gostov dejala Ana Roš.

NR


Najbolj brano