Taborniki bodo znova sadili drevesa

Taborniki in gozdarji bodo danes in prihodnjo soboto znova sadili drevesa, s čimer želijo pospešiti obnovo gozdov po lanskem uničujočem žledolomu. Danes bodo drevesa sadili v Grčarevcu pri Logatcu, prihodnjo soboto pa v Selcah pri Pivki. V akcijo je stopila tudi Mestna občina Ljubljana, ki danes organizira prvo akcijo sajenja dreves.

Fotografija je simbolična. Foto: Petra Vidrih
Fotografija je simbolična. Foto: Petra Vidrih

LJUBLJANA > V lanski naravni ujmi je bilo uničenih devet milijonov kubičnih metrov dreves, od tega so jih posekali že več kot tretjino. Umetna obnova s sajenjem, ki je potrebna na 900 hektarjih površin, poteka počasneje, so sporočili iz Zveze tabornikov Slovenije.

Z akcijo Obnovimo slovenske gozdove so taborniki, gozdarji in prostovoljci uspešno obnovili že 20 hektarjev površin. Drevesa so sadili že novembra lani in konec marca letos, z delom pa nadaljujejo tudi ta mesec.

Obnovili bodo še dva hektarja površin in posadili 4000 sadik, pri čemer jim bodo pomagala podjetja Unicredit banka Slovenija, Mikrocop in Carglass. Drevesa bodo danes in prihodnjo soboto sadili med 10. in 13. uro.

V akcijo je stopila tudi Ljubljana, ki je pred kratkim prejela naziv Zelena prestolnica Evrope 2016. Da bo mesto še lepše in bolj zeleno, bodo letos in prihodnje leto na območjih, ki jih je žled najbolj prizadel, zasadili 12.089 novih dreves.

Prva akcija bo potekala danes med 9. in 13. uro, in sicer na Šišenskem hribu, Golovcu in v Zajčji dobravi. Posaditi nameravajo 4050 sadik gozdnega drevja, predvsem bukve, divje češnje, gorskega javorja, hrasta, smreke in oreha.

Akcije se bodo udeležili sodelavci mestne uprave in javnih podjetij ter zavodov, ki delujejo pod okriljem mestne občine. Pridružili sem jim bodo tudi nekateri ljubljanski osnovnošolci in otroci iz vrtcev s spremljevalci ter krajani, strokovno pomoč pa jim bodo nudili revirni gozdarji iz ljubljanske enote Zavoda za gozdove Slovenije.

STA


Najbolj brano