T-2 bo spet gostoval v Telekomovem mobilnem omrežju

Telekomunikacijski operater T-2 bo spet gostoval v mobilnem omrežju največjega slovenskega operaterja Telekoma Slovenije. Po treh letih gostovanja v omrežju Simobila se je družba namreč odločila za zamenjavo ponudnika storitev nacionalnega mobilnega gostovanja, Telekom Slovenije pa je bil, kot so pojasnili, najugodnejši ponudnik.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Pogodba o nacionalnem mobilnem gostovanju je sklenjena za naslednje petletno obdobje, so v T-2 pojasnili. Po besedah predsednika poslovodstva Vojka Šilerja bo dogovor s Telekomom naročnikom še naprej zagotavljal odlično pokritost z mobilnim signalom, kakovostne mobilne storitve in nadaljnji razvoj mobilnih paketov.

“Razvoj T-2 mobilne telefonije je namreč ena izmed naših prioritet in pomemben segment našega poslovanja. Z družbo Telekom Slovenije sodelujemo na več področjih, tudi pri zagotavljanju storitev preko bakrenih in optičnih priključkov, zato se nadejamo uspešnega poslovnega sodelovanja tudi v prihodnje,” je zapisal v sporočilu za javnost.

Uporabniki mobilnega omrežja T-2 bodo Telekomovo omrežje druge in tretje generacije uporabljali od srede dalje, so pojasnili. Dogovor med družbama vključuje tudi uporabo omrežja LTE, vendar bo za koriščenje teh storitev v prihodnosti potrebna tudi ustrezna tehnična prilagoditev.

Družba T-2 je mobilni operater od leta 2007, ko je pridobila frekvence za storitve UMTS na frekvenčnem pasu 2100 MHz. Svoje lastno mobilno dostopovno omrežje ima v nekaterih mestnih področjih, drugod pa uporablja storitev nacionalnega mobilnega gostovanja.

Družba, ki velja za zaželeno prevzemno tarčo - za nakup naj bi se zanimala operaterja Simobil in Telemach - se ponaša z vodilnim položajem na trgu optičnega dostopa do interneta. Skupaj beleži več kot 180.000 priključkov, od tega 66.000 priključkov na optičnem omrežju, so še sporočili iz podjetja.

Po poročanju časnika Finance naj bi Simobil zaradi odhoda T-2 izgubil okoli milijon evrov EBITDA letno. Simobilov EBITDA je konec leta 2013 sicer znašal 60 milijonov evrov.

V Simobilu so pojasnili le, da so z družbo T-2 “odlično sodelovali in njihovim uporabnikom zagotavljali najsodobnejše storitve”. Na vprašanje, ali dogovor zmanjšuje verjetnost prevzema družbe T-2 s strani Simobila pa odgovarjajo, da so potencialni prevzemi in nakupi v domeni Simobilovega lastnika, skupine Telekom Austria.

STA


Najbolj brano