Svojci napačno obsevane bolnice bodo vložili odškodninske zahtevke

Svojci napačno obsevane bolnice bodo najverjetneje vložili odškodninske zahtevke zoper vse tri vpletene zdravstvene ustanove, je poročal Radio Slovenija. V UKC Maribor so medtem napovedali, da si bodo morali bolniki z rakom odslej sami urejati termine za obsevanjem na onkološkem inštitutu.

MARIBOR > Primer zamenjave bolnic čaka na policijske ugotovitve, svojci napačno obsevane bolnice pa bodo najverjetneje vložili odškodninske zahtevke zoper Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, ljubljanski onkološki inštitut in Zdravstveni dom Maribor. Kot je poročal Radio Slovenija, jih namreč skrbijo posledice obsevanja. Po njihovih podatkih je bila namreč bolnica predvidena za petkratno obravnavo na onkološkem inštitutu, ta petkratna obravnava pa naj bi se združila v eno.

Medtem so v UKC Maribor sklenili, da si bodo morali po tem dogodku bolniki z rakom sami urediti termin za obsevanje na onkološkem inštitutu. Mariborska zagovornica pacientovih pravic Vlasta Cafnik je nad to odločitvijo zgrožena in bo zahtevala pojasnila, je še poročal Radio Slovenija.

Predstavniki vseh treh zdravstvenih ustanov so se sicer v torek sestali s svojci napačno obsevane bolnice ter se jim opravičili, dogodek obžalovali in sprejeli vsak svoj del odgovornosti. Po njihovem mnenju je do zamenjave prišlo zaradi nesrečnega spleta več različnih okoliščin.

Večer je prejšnji teden poročal o zamenjavi dveh 84-letnih bolnic z istim imenom, priimkom in letnico rojstva. Na koncu so v Ljubljani obsevali tisto, ki raka nima. Tja je prišla z napotnico osebne zdravnice, prvo dozo obsevanja je prejela 21. junija, medtem pa je bolnica, ki je imela raka v zadnjem stadiju, umrla že 13. junija.

STA


Najbolj brano