Švica in Slovenija za skupno evropsko politiko pri reševanju krize z begunci

Slovenski predsednik Borut Pahor in švicarska predsednica Simonetta Sommaruga sta se danes zavzela za skupno evropsko politiko pri reševanju begunske krize. Oba sta podprla uvedbo kvot, ki po njuni oceni sicer niso končna rešitev, so pa potrebne, in solidarnost z begunci.

Slovenski predsednik Borut Pahor in švicarska predsednica 
Simonetta Sommaruga sta se danes zavzela za skupno 
evropsko politiko pri reševanju begunske krize Foto: STA
Slovenski predsednik Borut Pahor in švicarska predsednica Simonetta Sommaruga sta se danes zavzela za skupno evropsko politiko pri reševanju begunske krize Foto: STA

LJUBLJANA > Evropa po besedah slovenskega predsednika Boruta Pahorja potrebuje učinkovitost na zunanjih mejah in solidarnost znotraj EU. Pahor se je v zvezi z reševanjem begunske krize in sprejemom beguncem zavzel za čim širši politični konsenz v Sloveniji.

Švicarska predsednica Simonetta Sommaruga, ki je tokrat na prvem obisku v Sloveniji, je poudarila, da državi družijo številne vrednote, tako glede manjšinskega vprašanja, kot tudi pogledi glede reševanja begunske krize.

Kot je izpostavila, se mora v Evropi prenehati postavljanje nacionalnih interesov pred skupno evropsko azilno politiko, ki bi morala po njenih besedah temeljiti na tem, da bodo ljudje, ki potrebujejo zaščito, to v Evropi tudi dobili.

Kot je na novinarski konferenci še dejal Pahor, Švica in Slovenija nimata nobenih odprtih političnih vprašanj. Druži ju tudi odlično gospodarsko sodelovanje.

Blagovna menjava med državama presega milijardo evro. Švica je tudi druga najpomembnejša vlagateljica v Sloveniji.

STA


Najbolj brano