Supervizor znova dostopen javnosti

Aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije Supervizor je znova vzpostavljena in od danes zjutraj dostopna javnosti. Supervizor od ponedeljka ni deloval, v tem času so aplikacijo z vsemi podatki z zasebnega prenesli na javni strežnik pri ministrstvu za javno upravo (MJU).

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec Foto: STA
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec Foto: STA

LJUBLJANA > Podatki iz Supervizorja niso bili dostopni od ponedeljka, ko je njegov dotedanji upravljalec Primož Bratanič aplikacijo ugasnil, podatke pa kot edino kopijo predal predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Bratanič je ob tem zanikal navedbe predsednika KPK Borisa Štefaneca, da je Supervizor ugasnil zaradi odločbe informacijske pooblaščenke oziroma dostopanja do podatkov o družbenikih prek Googla. Ti podatki o družbenikih so bili namreč po Brataničevih navedbah umaknjeni že nekaj dni prej.

Štefanec je v sredini izjavi za javnost potrdil, da navodila za ponedeljkovo ugasnitev aplikacije ni dal. Zanikal je, da bi prišlo do spora z zunanjim sodelavcem, in pojasnil razloge za soglasno odločitev vodstva KPK, da se Supervizor prenese na javni strežnik. Na Supervizor in KPK se je namreč po besedah Štefaneca zvrstilo kar nekaj napadov, pojavljala so se tudi vprašanja, ali Supervizor ima pravno podlago in ali predstavlja primerno orodje. Vse to je po besedah Štefaneca povzročilo razmislek vodstva komisije in drugih strokovnih sodelavcev o aktivnostih, ki bi na najmanjšo možno mero zmanjšale negotovost in možnost napadov na Supervizor.

Za sodelovanje so se dogovorili z MJU, ki bo zagotavljal komunikacijske zmožnosti, drugo pa je v popolni pristojnosti komisije, je pojasnil Štefanec. S prenosom na drug strežnik po njegovih besedah niso povezani bistveni stroški, ki so jih sposobni zagotoviti brez velikih problemov.

V naslednjih dneh bodo morali na KPK Supervizor prilagoditi tudi novi zakonski določbi, ki bo začela veljati 28. julija, je spomnil Štefanec. Po novem bo namreč moč preko spletnega iskalnika iskati družbenike podjetij v Supervizorju, če se bo kot iskalni kriterij poleg imena vpisalo tudi emšo ali davčno številko osebe. Tehničnih podrobnosti, kako bo to urejeno, Štefanec v sredo ni pojasnil.

STA


Najbolj brano