Sum malomarnega zdravljenja dveletne deklice obravnavajo tudi policisti?

Zdravniška zbornica Slovenije je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaprosila, da jih seznani s potekom zdravljenja in z medicinsko dokumentacijo dveletne deklice, za katero starša trdita, da so jo v programu otroške srčne kirurgije malomarno zdravili. Prijavo suma malomarnega zdravljenja so pred dnevi prejeli tudi na PU Ljubljana.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Policijska uprava (PU) Ljubljana je v začetku meseca prejela prijavo, ki se nanaša na sum malomarnega zdravljenja. Kot so pojasnili, zaradi spoštovanja določil varstva osebnih podatkov ne morejo potrditi ali zanikati, ali gre za prijavo glede zdravljenja dveletne deklice v programu otroške srčne kirurgije.

Na zdravniški zbornici so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da "ko bomo razpolagali z vsemi potrebnimi dokumenti, bomo zadevo predali odboru za strokovno-medicinska vprašanja, ki bo po preučitvi primera odločal o morebitnem strokovnem nadzoru". Ob tem so poudarili, da gre za "izjemno zahteven primer, ki bo najverjetneje terjal ustrezno strokovno presojo".

Čimprej treba pridobiti drugo mnenje

Kot so dodali, se v teh dneh nanje obrača "ogorčena javnost, predstavniki medijev in številni posamezniki, ki izražajo zaskrbljenost nad domnevnimi nepravilnostmi pri zdravljenju dveletne deklice". Zaradi "nezaupanja in dvomov glede neustreznega zdravljenja pa tudi mnogi starši zbornico prosijo, naj zaščiti interese njihovih otrok in deklici omogoči nadaljnje zdravljenje v tujini".

"Trenutno je najbolj zaskrbljujoče predvsem izgubljeno zaupanje dekličinih staršev v nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana, zato je treba kar najhitreje pridobiti drugo mnenje ustrezno izkušenega strokovnjaka na tem zahtevnem medicinskem področju," so še dodali.

Dveletno deklico so konec avgusta sprejeli na pediatrično kliniko zaradi utrujenosti, je v ponedeljek po seji sveta zavoda pojasnila strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer. V jeseniški splošni bolnišnici so po besedah Pfeiferjeve ugotovili, da gre za srčno popuščanje ter da deklici levi srčni prekat peša in slabo deluje.

Zdravstveno osebje naj bi ignoriralo opozorila staršev o krvnih strdkih

Sprva so jo povsem ustrezno zdravili z zdravili, ki dajejo podporo delovanju levega prekata, a se je začela srčna funkcija slabšati. Zato so jo premestili na intenzivno enoto srčne kirurgije. Tam se je njeno stanje slabšalo, zato so jo morali priklopiti na zunanje predihavanje in zunanji krvni obtok.

Kot so starši v zadnjih dneh opisali medijem, naj bi tekom zdravljenja zdravstveno osebje ignoriralo njihova opozorila, da se deklici v kanilah pojavljajo krvni strdki, dokler ni prišlo do možganske kapi ter krvavitev v možganih.

Tedaj so zdravniki deklico odklopili s podpornih sistemov z napovedjo, da bo kmalu umrla, kar pa se ni zgodilo. Kot je v ponedeljek pojasnil predstojnik oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivan Vidmar, so tedaj začeli s paliativno nego deklice, njeno stanje se je stabiliziralo. Deklica ima po njegovih besedah nevrološke okvare, še vedno je na aparatu za umetno dihanje, ima zagotovljeno nevrofizioterapijo ter oskrbo nevrološke prizadetosti.

Različna civilnodružbena gibanja so se postavila na stran staršev, ki zahtevajo drugo zdravniško mnenje ter premestitev deklice na zdravljenje v tujino. V Društvu na srcu operiranih Slovenije ter Društvu za zdravje naroda so v javnem pismu, naslovljenem na vlado, ministrstvo za zdravje, zdravniško zbornico, zdravniško društvo ter zavod za zdravstveno zavarovanje, zahtevali kriminalistično preiskavo, odgovornost vpletenih v zdravljenje deklice ter ukinitev programa otroške srčne kirurgije.

Člani civilne pobude Prebujenje-Pravica za vse pa so javno zahtevali, da se deklici nemudoma odobri pregled in ustrezno zdravljenje na kliniki v tujini. Prav danes je pred pediatrično kliniko potekal tudi shod v podporo staršem deklice.

STA


Najbolj brano