Študent naj bo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na svoji spletni strani objavilo razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za naslednje študijsko leto. Nadaljuje se trend zniževanja vpisnih mest, saj je po vsej Sloveniji 494 mest manj kot lani.

Na slovenskih univerzah se nadaljuje  trend zniževanja vpisnih 
mest; po vsej Sloveniji bo 494 mest manj kot lani (fotografija 
je simbolična).
Na slovenskih univerzah se nadaljuje trend zniževanja vpisnih mest; po vsej Sloveniji bo 494 mest manj kot lani (fotografija je simbolična). 

LJUBLJANA > Vlada je že dala soglasje k razpisu, ki se ne razlikuje bistveno od lanskega. To velja tudi za obe primorski univerzi. Univerza v Novi Gorici je celo povečala razpisana mesta z 227 na 315, a zgolj na račun višjega števila mest za izredni študij. Število razpisanih mest za redni študij je enako kot lani. Predvidenih je 205 mest na šestih fakultetah. Največ brucev pričakujejo na Fakulteti za humanistiko, ki bo vpisovala v dva programa: kulturno zgodovino in slovenistiko.

Skupno število razpisanih mest za prvi letnik na Univerzi na Primorskem se je v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo za 22 mest. Sedem fakultet bo vpisalo skupno 1553 mest, od tega 1248 za redni, 305 pa za izredni študij. Za Slovence brez slovenskega državljanstva in za tujce iz držav, ki niso članice EU, bo na voljo 214 mest. Prvič doslej bo razpisan tudi program kulturna dediščina (dvopredmetni program) na Fakulteti za humanistične študije. Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Famnit) in Fakulteta za management bosta študijska programa Matematika in Management razpisala tudi v angleškem jeziku.

Med članicami UP ima največ razpisanih mest Pedagoška fakulteta, ki pa del programa izvaja tudi na Ptuju in v Slovenskih Konjicah. Fakulteta za management ima dislocirani enoti v Celju in v Škofji Loki, Fakulteta za vede o zdravju pa v Novi Gorici. “Po uspešni predstavitvi UP na Informativi, ki je največji slovenski sejem za izobraževanje, štipendiranje in zaposlovanje, kaže, da bo zanimanje za študij na nekaterih programih UP večje, kot je število razpisanih mest. Sicer pa so pred nami informativni dnevi, pri katerih se skušamo našim bodočim študentom še bolj približati tudi z organizacijo brezplačnega avtobusnega prevoza iz oddaljenih krajev Slovenije na Obalo. Prva ocena glede samih prijav na razpisana mesta pa bo na voljo po 4. marcu, ko se bo zaključil prvi prijavni rok,” je povedala Sonja Rutar, prorektorica za študijske zadeve Univerze na Primorskem.

Izven obeh primorskih univerz delujeta še Fakulteta za pomorstvo in promet v Portorožu, ki je članica ljubljanske univerze in samostojni zavod Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Vsi visokošolski zavodi bodo 12. in 13. februarja organizirali informativne dneve, na katerih se bodo lahko kandidati podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji ter z drugimi informacijami o študiju. Prvi prijavni rok za vpis bo od 5. februarja do 4. marca. Vsak kandidat lahko odda eno prijavo, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri programe, v katere se želi vpisati. Rezultati izbirnega postopka za prvi prijavni rok bodo znani najpozneje do 26. julija in takrat bodo kandidati po pošti prejeli sklep o rezultatu izbirnega postopka.

DENIS SABADIN


Najbolj brano