Štrukelj ne bo popuščal pri plačah v javnem sektorju

Napoved vlade, da ne bo odpravila vseh varčevalnih ukrepov in bo nekatere sprejela za trajne, po mnenju sindikalista Branimirja Štruklja razkriva, da pri ukrepih ni šlo za varčevanje, ampak trajno znižanje kakovosti življenja zaposlenih. Pravi, da od dogovora o sprostitvi ukrepov pri plačah v javnem sektorju ne bodo odstopili, sicer sledi konflikt.

Branimir Štrukelj levo Foto: STA
Branimir Štrukelj levo Foto: STA

LJUBLJANA > "Vlada je zagotovila, da bomo socialni partnerji lahko sodelovali pri oblikovanju nacionalnega reformnega programa, kar je tudi zahteva Bruslja. To se očitno ne bo zgodilo, ker bo očitno program sprejet brez našega sodelovanja in ne da bi vlada upoštevala naše mnenje. Če bi ga, potem bi spremenila temeljni koncept, saj je naša zahteva, da se plače postopoma izboljšajo. Če imamo gospodarsko rast, potem naj tudi zaposleni v javnem sektorju participiramo pri tej rasti," je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Štrukelj v odzivu na včerajšnje sprejetje drugega osnutka nacionalnega reformnega programa (NRP).

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je včeraj dejal, da ni mogoče pričakovati, da bi vse ukrepe glede plač v javnem sektorju odpravili, saj bi to pomenilo, da bi masa plač poskočila za nekajkrat glede na to, koliko naj bi dobili na račun gospodarske rasti.

Vendar pa Štrukelj poudarja, da je plačna politika v javnem sektorju za prihodnje leto sprejeta. "Podpisala jo je vlada skupaj z nami pri polni zavesti in zagotovila, da se bodo plače in napredovanje v javnem sektorju s 1. januarjem v prihodnjem letu izboljšale in se postopoma vrnile na raven pred znižanji," opozarja Štrukelj.

Tako se sprašuje: "Kaj hoče vlada sedaj storiti? Ali želi reči, da nismo bili pri polni zavesti oz. smo imeli figo v žepu in smo podpisali dogovor, ki se ga nismo imeli namena držati? Oboje je nekredibilno in le priliva olje na ogenj." Po njegovem mnenju se s tem ponavlja vzorec, ko vlade poskušajo varati zaposlene z dogovori, ki jih potem ne uresničujejo.

Če vlada tega dogovora ne bo spoštovala, bo prišlo do konflikta, je napovedal. "Če vlada ni vedela, da ne bo mogla čez eno leto izpolniti, kar je podpisala, potem je to zelo slab znak, koliko je ta vlada racionalna in kako zna razmišljati vnaprej," meni.

Štrukelj se sicer strinja s fleksibilizacijo plačnega sistema oz. možnostjo nagrajevanja zaposlenih v javnem sektorju, kot to v NRP napoveduje vlada, a ne na način, da bi imeli negativno delovno uspešnost. "Za to je treba zagotoviti dodatna sredstva," je dejal.

Strinja se tudi z racionalizacijo na področju javnih razpisov in informatike. Ob tem pa opozarja, da je to napovedovala še vsaka vlada, nobena pa tega ni uresničila. "Pri tem je motivacija in angažma bistveno manjši kot takrat, ko je treba zniževati plače ali socialne transferje," je dodal.

STA


Najbolj brano