Strokovnjaki svetujejo previdnost pri prazničnih nakupih na spletu

V poplavi decembrskih akcijskih ponudb in množici spletnih trgovin lahko nepreviden potrošnik hitro nasede spletnim goljufom. Zato so v nacionalnem odzivnem centru SI-CERT v sklopu programa Varni na internetu pripravili osnovne napotke za varno spletno nakupovanje.

V nacionalnem odzivnem centru SI-CERT so v sklopu programa Varni na internetu pripravili osnovne napotke za varno spletno nakupovanje. Foto: Varninainternetu.Si
V nacionalnem odzivnem centru SI-CERT so v sklopu programa Varni na internetu pripravili osnovne napotke za varno spletno nakupovanje. Foto: Varninainternetu.Si

LJUBLJANA > Strokovnjaki opozarjajo, da lahko kupci hitro naletijo na lažno spletno trgovino, ki je zgolj spletna stran z lepimi slikami, za predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup predstavlja veliko tveganje, saj kupec plačanega blaga ne bo prejel, lahko pa pride tudi do zlorabe podatkov kreditne kartice.

Žal ne obstaja en sam opozorilni znak, ki bi z gotovostjo kazal na spletno prevaro. Spletni uporabniki morajo zato poiskati čim več informacij in se naučiti brati med vrsticami.

Kot pravijo v centru SI-CERT, je treba vedno upoštevati pet načel varnega nakupa - preveriti ceno, pogoje uporabe, podjetje, domeno in izkušnje drugih kupcev.

Pomembno je tudi, katero plačilno sredstvo kupec izbere oziroma kaj mu trgovec ponudi. Zato so na portalu Varni na internetu pripravili semafor plačil, s katerim ocenjujejo stopnjo tveganja najpogostejših plačilnih sredstev. Semafor je na voljo na naslovu https://www.varninainternetu.si/2014/katero-placilno-sredstvo-izbrati/.

Gre za posplošeno oceno, za več informacij o konkretni spletni trgovini pa se lahko uporabniki brezplačno obrnejo po nasvet ali pomoč na naslov info@varninainternetu.si.

STA


Najbolj brano