Stres bo rektor Katoliškega inštituta

Upokojeni ljubljanski nadškof in zaslužni profesor ljubljanske univerze Anton Stres bo odslej rektor Katoliškega inštituta. Na to mesto ga je imenoval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, inštitut pa bo vodil skupaj s člani sveta ter direktorjem Andrejem Nagličem, so sporočili iz urada za stike z javnostjo Slovenske škofovske konference.

Upokojeni ljubljanski nadškof in zaslužni profesor ljubljanske 
univerze Anton Stres bo odslej rektor Katoliškega inštituta. Foto: STA
Upokojeni ljubljanski nadškof in zaslužni profesor ljubljanske univerze Anton Stres bo odslej rektor Katoliškega inštituta. Foto: STA

LJUBLJANA > Stresa so iz Vatikana nedavno obvestili, da se lahko po novem brez omejitev vključi v pastoralno življenje Cerkve. Tako kot nekdanji mariborski nadškof Marjan Turnšek je tudi Stres zaradi afere v mariborski nadškofiji pred dvema letoma odstopil z nadškofovskega mesta. Takrat sta se oba po navodilih iz Vatikana tudi umaknila iz javnosti za eno leto, lani pa sta se vrnila k delu v slovenski Cerkvi, kjer sta v skladu s svojimi željami in po dogovoru s krajevnimi škofi pomagala po svojih močeh. Po novem pa se lahko oba brez omejitev vključita v pastoralno življenje Cerkve.

Medtem ko za Turnška uradno še ni znano, kakšne naloge bo prevzel, pa Stres odhaja na mesto rektorja Katoliškega inštituta, kjer bo nasledil Roberta Petkovška, sicer raziskovalca na ljubljanski teološki fakulteti. Katoliški inštitut je leta 2008 ustanovila Slovenska škofovska konferenca, njegovo glavno poslanstvo ostaja prizadevanje za ustanovitev katoliške univerze v Sloveniji.

V okviru inštituta deluje Fakulteta za poslovne vede, njena naloga je prenašanje spoznanj družbenega nauka Katoliške Cerkve v ekonomijo. Fakulteta izvaja univerzitetni program Poslovne vede I in ima potrjeno izvajanje magistrskega programa Poslovne vede II, z izvajanjem katerega bodo pričeli v študijskem letu 2016/17, prav tako pa študente vabijo v prvi letnik dodiplomskega programa ekonomije, ki ga bodo izvajali v manjših skupinah.

STA


Najbolj brano