Stranke pred novim krogom pogajanj

Stranke, ki jih Miro Cerar vabi v koalicijo, so imele do včeraj opolnoči čas, da pošljejo svoje pripombe na osnutek koalicijske pogodbe, ki jim jo je ponudila SMC. Odkrito o svojih zahtevah govori le NSi, ostale nameravajo pričakovanja najprej predstaviti Cerarju. Ta jih bo na pogovorih gostil jutri in v petek. Za zdaj kaže, da bodo potencialne partnerice ta krog pogajanj začele z maksimalnimi izhodišči, zapisanimi v svojih predvolilnih programih.

Najbolj podrobni v odgovorih na koalicijsko ponudbo Stranke Mira Cerarja so bili doslej v Novi Sloveniji, ostale stranke so se odločile, da bodo pripombe najprej sporočile najverjetnejšemu mandatarju in njegovi stranki Foto: Nebojsa Tejic
Najbolj podrobni v odgovorih na koalicijsko ponudbo Stranke Mira Cerarja so bili doslej v Novi Sloveniji, ostale stranke so se odločile, da bodo pripombe najprej sporočile najverjetnejšemu mandatarju in njegovi stranki Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > V večini strank, ki se bodo pogajale s SMC, so ubrali pristop, da do četrtka ali petka, ko jih bo Miro Cerar povabil na nov krog pogajanj za sestavo koalicije, javnosti svojih pogojev, zahtev in konkretnih predlogov za vsebino koalicijske pogodbe ne bodo razkrivali.

V ZaAB so svoje predloge Miru Cerarju poslali včeraj dopoldne o tem, kaj predlagajo, pa za medije še niso pripravljeni govoriti. Včeraj čez dan so na vsebini odgovora še vedno intenzivno delali v stranki Desus. Kot nam je povedal generalni sekretar stranke Branko Simonovič, so v pripravo svojega predloga za dopolnitev koalicijske pogodbe vključili veliko ljudi. Njihove pripombe so pravzaprav povzetek programa, s katerim so se predstavili volilcem. O najbolj nevralgičnih točkah za stranko Desus Simonovič pravi: “Gotovo so to usklajevanje pokojnin ob gospodarski rasti, demografski sklad, regresi … Ampak mi vemo, da bo vse to brez odpiranja delovnih mest in zagona gospodarstva težko uresničiti.” V svoj seznam pripomb niso zajeli kadrovskih pričakovanj: “Najprej je potreben dogovor, kdo bo v koaliciji, nato vsebina in šele nato pridejo kadri.”

Poleg koalicijskih usklajevanj bo v petek vroča tema tudi seja mandatno-volilne komisije DZ, ki bo razpravljala o prenehanju mandata poslanca Janeza Janše. V ZaAB so izredno sejo te komisije zahtevali že takoj po ustanovni seji DZ, a so ostale poslanske skupine temu nasprotovale in se uskladile, da bo seja potekala, ko bo zakonodajno-pravna služba DZ pripravila pravna menja o možnostih prenehanja poslanskega mandata.

SD je pripombe na koalicijsko pogodbo Miru Cerarju poslala včeraj zvečer. “Z Mirom Cerarjem ne bomo komunicirali prek medijev,” je razkrivanje vsebine že v ponedeljek zavrnil predsedujoči SD Dejan Židan, ki je ponovil, da bo njegova stranka hotela uveljaviti več socialne države.

Program SD bi sicer lahko trčil ob program NSi, kjer so pošto Cerarju odposlali kot prvi, že v ponedeljek pa tudi javnosti predstavili svoje zahteve in poudarili, da bodo vstopili le v reformno koalicijo. “Tokrat bosta trčila dva gospodarska programa; moderen gospodarski program, ki temelji na novih delovnih mestih, zaščiti ljudi in socialne države, in zastarel neoliberalni program,” je razliko med programom SD in NSi strnil Židan. Prav premoščanje razlik med tema dvema strankama naj bi bila ena zahtevnejših nalog, ki čakajo Mira Cerarja, če želi sestaviti programsko široko koalicijo.

JANA KREBELJ


Najbolj brano