Stranka Zares se je samorazpustila

Stranka Zares se je na torkovi izredni seji konvencije po osmih letih samorazpustila. Zadnji predsednik stranke Pavel Gantar je o odločitvi dejal: “Ni nam treba izrekati sožalja. To ni bila pogrebščina, ampak simbolni akt.” Zdaj že nekdanja stranka bo v 30 dneh vložila zahtevek za izbris iz registra političnih strank.

Stranka Zares se je na torkovi izredni seji konvencije po 
osmih letih samorazpustila. Foto: STA
Stranka Zares se je na torkovi izredni seji konvencije po osmih letih samorazpustila. Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Pavla Gantarja se je iz političnega prostora izbrisala stranka, ki vanj ne sodi. Ta naj bi se namreč obrnil v smer, ki si je v Zares niso želeli, piše današnji Dnevnik. Zares je v slabih štirih letih sodelovanja v vladi naredila več kot marsikatera druga stranka v vsej svoji zgodovini, je dejal Gantar in dodal: “Toda za določene lobije smo bili nesprejemljivi, zato smo morali oditi.”

Na torkovi izredni seji je sodelovalo približno 40 članov konvencije, najvišjega strankinega organa, tudi ustanovitelj in prvi predsednik Gregor Golobič. Po dveh urah razprave so se prisotni soglasno odločili za samorazpustitev.

Sekretar Zares Uroš Gruden je za časnik dejal, da bodo v 30 dneh vložili zahtevek za izbris iz registra političnih strank, poleg tega bodo v tem času tudi poravnali svoj dolg. Ta je ob koncu minulega leta znašal 75.000 evrov, vendar so njegovo glavnino po Grudnovih besedah že poplačali.

Stranko Zares so ustanovili 6. oktobra 2007 kot eno od frakcij LDS. Na državnozborskih volitvah naslednjega leta je stranka osvojila devet poslanskih mest. S štirimi ministri je bil Zares tretja najmočnejša stranka v vladi Boruta Pahorja. Na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011 je dobila le dobrega pol odstotka glasov, na lanskih predčasnih državnozborskih volitvah pa ni sodelovala.

Zares je bila od lanskega maja, ko je s funkcije zaradi neuspeha na volitvah za evropski parlament odstopil Gantar, brez predsednika. Od takrat je vlogo predsedujočega opravljala podpredsednica stranke Cvetka Ribarič Lasnik.

STA


Najbolj brano