Štirje predsedniki se strinjajo, da brez sodelovanja ne bo uspeha

Predsedniki države, vlade, državnega zbora in državnega sveta so se na današnjem srečanju v predsedniški palači strinjali, da brez sodelovanja med institucijami, vlado in opozicijo, s socialnimi partnerji in drugimi pristojnimi ne bo uspehov. Predsednik republike Borut Pahor pravi, da so pripravljeni storiti vse, da se Slovenija izkoplje iz krize in bo okrevanje trajno.

Sestanek predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ Milana Brgleza, predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika DS Mitje Bervarja. Foto: STA
Sestanek predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ Milana Brgleza, predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika DS Mitje Bervarja. Foto: STA

LJUBLJANA > Borut Pahor je na novinarski konferenci po srečanju poudaril, da smo v zadnjih letih “imeli vse mogoče volitve”, v manj kot dveh letih imamo tretjo vlado. Zdaj pa se ponuja možnost, da s sodelovanjem omogočimo, da ugodna gospodarska gibanja, ki so se začela, naredimo trajna.

Pahor je današnje pogovore razdelil na tri sklope; ustavne spremembe, spravna dejanja in pripravo deklaracije zunanje politike. Prav tako jih je predsednik vlade Miro Cerar obvestil o načrtih za nekatere strukturne reforme, seznanili pa so se tudi “z napori premiera, da poskuša dogovoriti izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu,” je pojasnil predsednik republike.

Pri vprašanju ustavnih sprememb so soglašali, da je treba preučiti okoliščine in možnosti ter si prizadevati za ustavne spremembe pri postopku imenovanja vlade, ki da je zdaj zamuden.

Pahor pod pojem okrevanja družbe ne šteje le gospodarskega in socialnega okrevanja ter večje materialne blaginje, pač pa tudi atmosfero strpnosti, če si želimo sprave. Današnji sogovorniki so tako podprli prizadevanja za postavitev spomenika na Kongresnem trgu v Ljubljani. S tem bi na simbolni ravni slovenska država postavila spomenik vsem žrtvam vojn, je prepričan.

Na povabilo predsednika republike Pahorja so danes k njemu na srečanje prišli predsednik vlade Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez in predsednik državnega svet Mitja Bervar. Namen srečanja je izmenjava in uskladitev stališča glede najpomembnejših zadev, ki zahtevajo široko politično soglasje.

STA


Najbolj brano