Štiri stranke za vpis pravice do čiste pitne vode v ustavo

Poslanske skupine dveh opozicijskih in dveh koalicijskih strank so v obravnavo v državni zbor vložile predlog za zapis pravice do pitne vode v ustavo.

Poslanske skupine dveh opozicijskih in dveh koalicijskih 
strank so v obravnavo v državni zbor vložile predlog za zapis 
pravice do pitne vode v ustavo. Foto: STA
Poslanske skupine dveh opozicijskih in dveh koalicijskih strank so v obravnavo v državni zbor vložile predlog za zapis pravice do pitne vode v ustavo. Foto: STA

LJUBLJANA > Voda in dostop do vode naj se določi kot splošna temeljna in ustavna pravica za vse, je menila poslanka ZaAB Alenka Bratušek. Pod pobudo so se podpisali še poslanci Desusa, SD in ZL.

Podpisniki predloga za spremembe ustave želijo preprečiti, da bi prišlo do privatizacije vodnih virov ter da bi vodo obravnavali kot vsako drugo blago. “Voda mora ostati dostopna vsem pod enakimi pogoji,” je na novinarski konferenci zahtevala Bratuškova.

Zato želijo v ustavo zapisati, da ima vsakdo pravico do pitne vode, vodni viri, ki služijo oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev, pa da se izkoriščajo v obliki neprofitne javne službe.

Pod pobudo so se za zdaj podpisali poslanci ZaAB, Desusa, SD in ZL, Bratuškova pa bi bila vesela podpisov tudi vseh ostalih poslanskih skupin. “Rada bi videla tistega, ki bo ljudem odrekal pravico do pitne vode,” je dejala.

Marjana Kotnik Poropat (Desus) je spomnila, da mora biti v skladu z veljavno zakonodajo pitna voda že zdaj dostopna vsem. Vendar pa se zakon lahko hitro spremeni, zato je treba to pravico zapisati v ustavo, je dejala.

Strinjala se je Andreja Katič (SD): “Ko je to enkrat ustavna kategorija, je malce težje spremeniti.” Predvsem pa v SD podpirajo zahtevo, da mora biti razpolaganje s pitno vodo neprofitna dejavnost. Slovenija ne more biti supermarket, kjer si lahko vsak z denarjem kupi, kar želi, je opozorila.

“Vodo moramo zaščititi pred trgom,” je zahteval tudi poslanec ZL Miha Kordiš ter spomnil na izkušnje iz tujine, ki kažejo, da se je zasebno lastništvo nad vodo izkazalo za zelo neučinkovito. Storitev se je poslabšala, cene pa so se zvišale in preskrba z vodo se vrača nazaj v javne roke, je dejal.

STA


Najbolj brano