Štiri imena za evropskega komisarja

Vlada naj bi po nekaterih neuradnih informacijah v četrtek najverjetneje potrdila predlog štirih kandidatov za evropskega komisarja. Na listi naj bi bila premierka v odhodu Alenka Bratušek, evropska poslanka Tanja Fajon, prvak Desus Karl Erjavec in na predlog SMC dosedanji komisar Janez Potočnik.

Vlada naj bi po nekaterih neuradnih informacijah v četrtek najverjetneje potrdila predlog štirih kandidatov za evropskega komisarja  (na fotografiji bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker)  Foto: STA
Vlada naj bi po nekaterih neuradnih informacijah v četrtek najverjetneje potrdila predlog štirih kandidatov za evropskega komisarja (na fotografiji bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker)  Foto: STA

LJUBLJANA > Usklajevanja vladnih partneric o kandidatih za evropskega komisarja se nadaljujejo. Potem ko je STA danes neuradno izvedela, da si bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kot komisarsko kandidatko iz Slovenije želi premierko, ki opravlja tekoče posle, Alenko Bratušek, so iz kabineta Bratuškove sporočili, da bo ta iskala konsenz za ime ali listo kandidatov. Želi ga najti še “v predpisanih rokih”.

Neuradne informacije so sprožile različne odzive.

V SD si želijo, da najdejo kandidata, ki bo širše sprejemljiv, izvoljiv in nam bo v ponos. “Če pa ga ne bomo našli, bi bilo dobro, da se ne osmešimo in jutri v Bruselj pošljemo vsaj nabor kandidatov,” je dejal predsedujoči SD Dejan Židan, ki si ne zna “predstavljati blamaže, da smo ena od dveh držav, ki v petek ne bi imela kandidata”.

Če ne bo drugega izhoda, bo SD tako podprla listo kandidatov, na kateri bo na predlog SD evropska poslanka Tanja Fajon. Židan ima že njeno soglasje. Fajonova ima dolgoletne izkušnje dela v Bruslju, izvrstno govori tudi več tujih jezikov, ima veliko izkušenj na področju človekovih pravic, borbe proti korupciji in kriminalu, kar so preference, ki lahko zagotavljajo dobro mesto v Evropski komisiji, je pojasnil Židan.

Fajonovo presenetil Cerarjev predlog

Kot je dejal Židan, ga je Bratuškova obvestila, da bo Junker morda glede predloga za komisarja izrazil kakšno stališče. V SD ga bodo pogledali, ko bo uradno in ne na ravni govoric. Priznava pa, da jim je bilo tudi po neformalnih poteh sporočeno, da je na komisarskem mestu zaželena ženska.

Židan upa še na usklajevanja med političnimi strankami glede kandidata za komisarja in da se bo pri tem upoštevalo kompetence. Ob tem je zanikal, da bi bil končni kandidat SD Rado Genorio.

Če bi bila Fajonova izbrana za evropsko komisarko, bi na njeno mesto v Evropskem parlamentu praviloma sedel nekdanji predsednik stranke Igor Lukšič.

“Dejstvo, da Slovenija o kandidatih odloča v zadnji minuti, nas lahko prisili v situacijo, da v Bruselj ne bomo poslali nekoga, na katerega bi lahko bili Slovenke in Slovenci ponosni, kot tudi, da ne bomo dobili področja, ki bi si ga želeli,” je dejala Fajonova in dodala, da bi bilo prav, da bi posvetovanja o primernosti posameznega kandidata začeli že pred tedni ali celo meseci, kot tudi, da bi temu primerno razpravljali o področju, ki bi ga lahko pokrival.

Presenetil pa jo je Cerarjev predlog, da bi Slovenija vnovič predlagala Potočnika. “Naša država mora širiti nabor ljudi, ki imajo najboljše izkušnje in s tem tudi demokratizirati postopek. To je zelo pomembno,” je izpostavila. Prav tako Fajonova ne verjame, da je Bratuškova edina sprejemljiva kandidatka za Junckerja. “Verjamem, da bi bila najbolj sprejemljiva, če bi ta na mizo dobil pet imen in med njimi štiri moška,” je zaključila.

Notranji minister iz vrst DL Gregor Virant je poudaril, da Slovenija kandidata za komisarja določa sama. Neprimerno in neobičajno bi bilo, če bi v Bruselj pošiljali predlog z več kandidati. Kot je dejal, bi bilo prav, če bi upoštevali predlog, ki ga je podala stranka, ki je zmagala na volitvah, torej SMC.

Horvat o domnevni “medijski kampanji” Bratuškove

Sicer pa Virant dvomi o zanesljivosti informacije, da bi si Juncker za komisarko želel Bratuškovo. “Zdelo bi se mi zelo nenavadno, da bi nam nekdo iz Bruslja sugeriral, koga naj pošljemo za komisarja,” je še povedal.

Iz Desus danes posebnih odzivov ni bilo, je pa Erjavec v torek dejal, da je tudi sam med kandidati.

Začasni vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je za dejal, da bi ga zelo čudilo, če bi Juncker jasno artikuliral željo, da si za komisarko in podpredsednico komisije želi Bratuškovo. To bi bil po njegovih besedah “zelo čuden signal s strani predsednika evropske komisije”. Horvat ne izključuje možnosti, da bi Bratuškova “to medijsko kampanjo” organizirala sama, saj da ni bila zadovoljna s predlogom najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja, da bi svoje delo v evropski komisiji nadaljeval Janez Potočnik.

Kot je prepričan Horvat, bi se vlada o izbiri kandidata za komisarja morala posvetovati s strankami, ki so zmagale na evropskih volitvah. Zato v NSi pričakujejo, da bo odhajajoča vlada na pogovore o tem povabila NSi, SLS in SDS, prav tako ne izključujejo pogovorov z Mirom Cerarjem.

V SLS informacije neimenovanih virov o domnevni podpori Junckerja kandidaturi Bratuškove za Evropsko komisarko ne komentirajo, saj da so težko preverljive in z njimi niso seznanjeni. Vlada bi morala po njihovem mnenju pri izbiri kandidata prednostno upoštevati strokovnost in določene izkušnje tudi na evropski ravni.

Šoltes: Pomembno bo tudi področje delovanja

Glede na to, da sestavo Evropske komisije potrjuje Evropski parlament, pa bi v SLS pred odločitvijo vlade o kandidatu za komisarja pričakovali tudi posvetovanje s slovenskimi poslanci in poslankami v Evropskem parlamentu.

Evropski poslanec Igor Šoltes ocenjuje, da je lista kandidatov za komisarja namesto predloga za enega komisarja izraz trenutne politične situacije v Sloveniji, “kar ni popolnoma nerazumljivo”. “Je pa vprašanje, koliko je to dober signal za Evropo, če se niti sami ne znamo dogovoriti za najbolj primernega kandidata,” je dejal.

Res pa je, da se mudi z izbiro komisarja in še zlasti z izbiro resorja, pravi Šoltes. “Pomembno bo ne le to, kdo bo komisar, pač pa zlasti to, katero področje bo pokrival,” je pojasnil.

V SDS danes neuradnih virov iz Bruslja ne komentirajo, se bodo pa odzvali na četrtkovi novinarski konferenci.

Tudi v SMC danes omenjenih neuradnih virov iz Bruslja ne komentirajo.

STA


Najbolj brano