Število vpisnih mest na gimnazijah manjše kot lani

Ministrstvo za izobraževanje je danes objavilo razpis za vpis v srednješolske programe za šolsko leto 2015/2016. Skupaj je vpisnih mest več kot lani, nekoliko manjše je število mest za izobraževanje na splošnih in strokovnih gimnazijah. Osnovno šolo bo letos sklenilo 17.971 učencev, ki bodo lahko kandidirali na skupaj 23.648 mest v srednjih šolah.

Skupaj je na srednjih šolah vpisnih mest več kot lani, nekoliko manjše je število mest za izobraževanje na splošnih in strokovnih gimnazijah. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Skupaj je na srednjih šolah vpisnih mest več kot lani, nekoliko manjše je število mest za izobraževanje na splošnih in strokovnih gimnazijah. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zapisalo v sporočilu za javnost, da je v programih nižjega poklicnega izobraževanja razpisanih 624 mest (lani 640), v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6454 (6168), v programih srednjega strokovnega izobraževanja 9304 (9052), za splošne in strokovne gimnazije pa bo na voljo 7266 mest (7300).

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 3. aprila. Učenci, ki bodo želeli svojo odločitev spremeniti, lahko do 24. aprila vzamejo prijavo in jo prenesejo na drugo srednjo šolo ali program. Kandidati, ki se bodo želeli prijaviti v program, za katerega je treba izpolnjevati še posebne vpisne pogoje ali je treba opraviti preizkus nadarjenosti, se morajo za preizkus prijaviti najkasneje do 27. februarja.

Prijavljeni kandidati morajo posredovati izbranim šolam dokazila o izpolnjevanju vseh vpisnih pogojev praviloma do 19. junija. Učenci, ki bodo do tega datuma izpolnjevali vse vpisne pogoje in bodo izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, bodo tudi vpisani. Drugi bodo seznanjeni s prostimi vpisnimi mesti, na katera bodo lahko kandidirali za drugi krog izbirnega postopka.

Ti učenci se bodo odločali o ponujenih prostih mestih in po prednostnem vrstnem redu našteli deset šol, na katere bi se želeli vpisati, ter svoje namere do 23. junija oddali na srednji šoli, na kateri so prijavljeni. O razvrstitvi na eno od naštetih srednjih šol bodo obveščeni 29. junija, na šolo pa se bodo lahko vpisali najkasneje do 1. julija. O rezultatih prvega in drugega kroga izbirnega postopka bodo učenci obveščeni na srednjih šolah.

Dijaki, ki zaključujejo triletne programe srednjega poklicnega izobraževanja, se lahko do 22. maja prijavijo za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja.

Podrobnejša pojasnila o vpisu in izobraževanju ter druge informacije bodo lahko učenci dobili na informativnih dnevih v petek, 13. februarja, ter v soboto, 14. februarja.

V dijaških domovih je za novince za šolsko leto 2015/16 predvidenih 2369 mest. Učenci se bodo nanje morali prijaviti do 3. aprila. Dijaški domovi bodo do 9. aprila prijavljene kandidate za bivanje obvestili o možnosti bivanja in nadaljnjem postopku vpisa.

STA


Najbolj brano