Število sezonskih okužb narašča, poleg epidemije pljučnice tudi RSV in gripa

Število bolnikov na ljubljanski infekcijski kliniki se je zadnje dni močno povečalo, posebej veliko je otrok. Poleg številnih bolnikov z driskami je veliko tudi bolnikov z okužbami dihal. Že drugi mesec imajo epidemijo mikoplazemske pljučnice, v zadnjem času pa tudi veliko primerov bronhiolitisa zaradi RSV virusa ter že prve primere gripe.

Število sezonskih okužb narašča, poleg epidemije pljučnice razsaja  tudi RSV, pojavljajo se prvi primeri gripe. Foto: STA
Število sezonskih okužb narašča, poleg epidemije pljučnice razsaja tudi RSV, pojavljajo se prvi primeri gripe. Foto: STA

LJUBLJANA > Trenutno nimajo hospitaliziranih bolnikov, ki bi bili življenjsko ogroženi, pravi predstojnik ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Franc Strle in dodaja, da “se je očitno začelo”.

Običajno je v tem letnemu času že manj drisk, ki pa letos še vztrajajo, dodaja Strle. To pripisuje neznačilno toplemu vremenu do zdaj.

Oddelki za odrasle so zelo obremenjeni, opozarja Strle, število hospitaliziranih na otroških oddelkih pa niha. Kot primer je navedel, da so v ponedeljek pregledali 55 otrok in 47 odraslih. Del teh so tudi hospitalizirali. “To je velik naval,” poudarja.

Predstojnik infekcijske klinike je ljudi pozval k takemu načinu življenja, s katerim lahko preprečijo okužbe dihal. Bolni naj ostanejo doma in ne širijo okužbe. Ljudje naj se izogibajo mest, kjer je veliko ljudi, na primer nakupovalnim centrom, saj je v tem času velika možnost, da se bodo od koga okužili.

STA


Najbolj brano