Število brezposelnih se znižuje proti 100.000

Zadnje mesece redna poročila zavoda za zaposlovanje o stopnji brezposelnosti pomenijo dobre novice. Tako je bilo tudi tokrat. Število registriranih brezposelnih v Sloveniji se je julija znižalo na 109.557 ljudi, kar je 0,6 odstotka manj kot junija in 5,7 odstotka manj kot julija lani.

Tudi v juliju se je število brezposelnih v Sloveniji znižalo. Foto: Tina Kosec
Tudi v juliju se je število brezposelnih v Sloveniji znižalo. Foto: Tina Kosec

LJUBLJANA > V prvih sedmih mesecih je bilo na zavodu prijavljenih okoli šest odstotkov manj brezposelnih. Je pa letos manj tudi zaposlitev brezposelnih. “Kljub temu, da se julija poveča prijavljanje brezposelnih, ki jim preneha zaposlitev za določen čas, se je brezposelnost še vedno zmanjševala, vendar nekoliko počasneje kot v predhodnih mesecih,” so zapisali v zavodu za zaposlovanje. Julija se je na novo prijavilo 7156 oseb, kar je 17,7 odstotka več kot junija in 3,3 odstotka manj kot lanskega julija. Med novoprijavljenimi je bilo 694 iskalcev prve zaposlitve, 1187 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4289 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Od 7844 brezposelnih, ki jih je zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5232, kar je 7,9 odstotka manj kot junija in 6,6 odstotka manj kot julija lani. Brezposelnost se je julija na mesečni ravni povečala v štirih območnih službah zavoda, v Novi Gorici (za 0,8 odstotka), Novem mestu, Trbovljah in Sevnici. Najbolj se je znižala v Kranju, Velenju in Murski Soboti. Na letni ravni je upadla v vseh območnih službah.

V strukturi brezposelnosti se je v mesečni primerjavi povečal delež žensk ter deleži vseh starostnih kategorij, razen mladih do 29. leta, katerih delež se znižuje že od novembra lani. Julija se je ustavilo povečevanje deleža dolgotrajno brezposelnih, znižal se je delež trajno presežnih delavcev in stečajnikov. V izobrazbeni strukturi od marca narašča delež terciarno izobraženih brezposelnih, deleži ostalih so se julija zmanjšali.

V letni primerjavi se je povečal delež žensk ter brezposelnih v starosti od 30 do 39 let in 50 let ali več. Še vedno je nekoliko višji delež iskalcev prve zaposlitve, največje povečanje pa so zaznali pri deležu dolgotrajno brezposelnih, ki je porasel za 3,5 odstotne točke.

V prvih sedmih mesecih se je na novo prijavilo 53.597 brezposelnih oziroma 6,9 odstotka manj kot lani v tem času. Največ ljudi se je prijavilo, ker so izgubili zaposlitev za določen čas (30.698 oziroma. 1,7 odstotka več), sledili so trajno presežni delavci in stečajniki (9266 oziroma. 22,4 odstotka manj) ter iskalci prve zaposlitve (6397 oziroma. 17,2 odstotka manj). Iz evidence so odjavili 63.498 brezposelnih, od teh 45.965 zaradi zaposlitve. “Manjši obseg zaposlovanja v letošnjem letu je predvsem posledica manjših možnosti vključevanja brezposelnih v programe subvencioniranega zaposlovanja,” pojasnjujejo na zavodu.

DES, STA


Najbolj brano