Štefanec: Gre za pritisk in napad na delo KPK

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec vidi predlog za njegovo razrešitev, ki so ga danes v parlamentarni postopek vložili nepovezani poslanci in poslanci NSi, kot pritisk ali celo napad na delo KPK. Po njegovem mnenju očitki v predlogu niso utemeljeni.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris 
Štefanec vidi predlog za njegovo razrešitev, ki so ga danes v 
parlamentarni postopek vložili nepovezani poslanci in poslanci NSi, kot pritisk ali celo napad na delo KPK.  Foto: Nebojsa Tejic
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec vidi predlog za njegovo razrešitev, ki so ga danes v parlamentarni postopek vložili nepovezani poslanci in poslanci NSi, kot pritisk ali celo napad na delo KPK.  Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Štefanec je v današnji izjavi za medije poudaril, da je "KPK neodvisen in samostojen državni organ in ga v skladu z zakonodajo ni mogoče in ni dopustno obravnavati na ta način". Pač pa njihovo delo ocenjujejo sodišča skozi sodne odločbe ter DZ vsako leto ob obravnavi letnega poročila in ocene stanja na področju boja proti korupciji, ki jo pripravi KPK.

V NSi so v sporočilu za javnost poudarili, da predlog za razrešitev Štefaneca podpirajo, ker je zaupanje javnosti v KPK pod vodstvom sedanjega predsednika močno upadlo. "Boris Štefanec že od prevzema vodenja komisije dokazuje, da je 'stopil v prevelike čevlje' in da za opravljanje svoje funkcije ni niti osebnostno, niti strokovno primeren, niti ne razpolaga z ustreznimi vodstvenimi in organizacijskimi sposobnostmi, ki bi mu omogočile vodenje takšnega organa," so med drugim zapisali predlagatelji v obrazložitvi. Vanjo so dodali tudi povzetek pisanja Večera, v katerem navajajo, da "Štefanec s svojo neomajnostjo, zlasti pa trmo in nestrokovnostjo že od svojega imenovanja dosledno uničuje najpomembnejše orožje, ki ga je nekoč premogla KPK - zaupanje javnosti in težo javnega mnenja. Ker mu je uspelo kredibilnost komisije zreducirati na minimum, ugotovitve KPK izgubljajo na veljavi". "Od njegovega prihoda naj bi komisijo zapustilo že več kot 20 uslužbencev, med njimi nekateri ključni ljudje za delo komisije. Tako je institucija že lep čas brez vodje službe za nadzor in preiskave, ki predstavlja enega od dveh pomembnih stebrov KPK. Delo komisije - poleg upada prijav, kar govori o izgubi zaupanja javnosti v komisijo - pomembno zaznamuje spor med predsednikom in njegovo namestnico Almo Sedlar, govori pa se tudi o sporu z drugim namestnikom, Igorjem Lambergerjem," so pisanje Večera navedli predlagatelji.

Po njegovem mnenju so verjetno to razlogi, da velika večina poslancev pobude za njegovo razrešitev, ki so jo spisali v ZaAB, ni podpisala, "kar seveda najbrž pomeni, da se z njo ne strinjajo".

Štefanec meni, da gre s tem predlogom tudi za neposreden pritisk na delo upravnega sodišča, ki še vedno obravnava in odloča o odločbi KPK glede kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

"Bratuškova je govorila o tem, da je v Sloveniji protikorupcijska komisija potrebna in nujna. Ampak ona vidi komisijo kot potrebno in nujno samo do trenutka, dokler ne obravnava nje," je dejal.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je danes potrdil, da je KPK že uvedla postopek glede imenovanja Špele Kučan za ekonomsko svetovalko na stalnem predstavništvu Slovenije pri ženevskem uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v tem mestu. Glede na to, da postopek pred KPK že teče, Štefanec zadeve ni želel komentirati. Je pa opozoril, da imajo tudi hčere in sinovi funkcionarjev pravico kandidirati v razpisnih postopkih. KPK sicer odločno zavrača vsako uspešno kandidiranje na teh postopkih na podlagi privilegija zaradi kakršne funkcije.

Podpisniki predloga sklepa o predlogu predsedniku republike za razrešitev Štefaneca sicer menijo, da KPK ne izvaja svojih pristojnosti v skladu z ustavo in zakonom.

Štefanec se ob tem čudi, zakaj potem predlagajo samo njegovo razrešitev, čeprav kritike letijo na slabo delo celotne komisije.

STA


Najbolj brano