Štefanec: Nismo tako naivni, da bi delali neumnosti

Predsednik KPK Boris Štefanec je prepričan, da bo komisija kljub očitkom glede dopisov, povezanih s predlaganjem Violete Bulc za evropsko komisarko, ohranila kredibilnost. Kot je poudaril, niso tako naivni, da bi delali neumnosti. “Štefanec se res lahko moti, ampak vsi moji sodelavci se pa ne morejo motiti in se tudi ne motijo,” je dejal.

Predsednik KPK Boris Štefanec je prepričan, da bo komisija kljub očitkom glede dopisov, povezanih s predlaganjem Violete Bulc za evropsko komisarko, ohranila kredibilnost. Foto: STA
Predsednik KPK Boris Štefanec je prepričan, da bo komisija kljub očitkom glede dopisov, povezanih s predlaganjem Violete Bulc za evropsko komisarko, ohranila kredibilnost. Foto: STA

LJUBLJANA > Potem ko sta premier Miro Cerar in notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar že pred časom prejela dopis Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v zvezi z predlaganjem Violete Bulc za evropsko komisarko, je v teh dneh podobno pismo prejel še minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Ta je v odzivu na družbenem omrežju facebook zapisal, da mu KPK očita nasprotje interesov zaradi pridobitve nepremoženjskih osebnih koristi, ker je glasoval za Bulčevo, saj sta v političnih stikih oziroma isti stranki.

Razlog, da je dopis komisije Koprivnikarju prišel v javnost šele zdaj, je po pojasnilu Borisa Štefaneca samo v tem, da je nekoliko pozneje dvignil pošto kot ostala dva. Pošta je bila namreč poslana istočasno, je povedal.

Poudaril je, da je zadeva še odprta, zato je konkretneje ne more komentirati. Je pa opozoril, da na komisiji niso sprejeli še nobenega poročila, niti njegovega osnutka, kot se je ugibalo v medijih, pač pa so naslovnikom zgolj poslali dopise.

Po besedah Štefaneca se komisija ne namerava podajati v kakršne koli polemike. Se pa predsednik komisije ne strinja z vsebino do neke mere celo zasmehljivih odzivov na njihove dopise. Odgovore nanje bo komisija podala v končnem poročilu. “Verjemite pa, da nismo toliko naivni, da bi delali neumnosti in z njimi šli v javnost,” je pojasnil.

Formulacija o političnih stikih, na katero so se sklicevali naslovniki dopisov, izhaja iz zakona, je povedal Štefanec. To je pravni standard, ki ga uporablja zakon, komisija pa je v tem primeru tista, ki mora ta pravni standard zapolniti z ustrezno razlago. “Prepričan sem, da bomo to naredili strokovno,” je dejal.

Štefanec je prepričan, da bo KPK ohranil kredibilnost, saj da deluje v skladu z ustavo in zakoni. Poudaril je, da poleg njega na KPK dela mnogo mladih sposobnih strokovnjakov in ne le on sam.

Predsednik KPK ni želel ocenjevati, ali bi ta ali katera druga odločitev KPK danes lahko imela takšne politične posledice, kot so jih imele odločitve komisije v prejšnji sestavi. Dela prejšnje komisije namreč ne želi ocenjevati, kot tudi prejšnja komisija danes ne ocenjuje njih, je povedal.

Ene in druge pa lahko ocenjuje javnost, ki jo Štefanec želi prepričati, da misli resno. Prav tako upa, da jim bo skozi njihovo delo dopuščeno pokazati njihovo strokovnost in kredibilnost.

STA


Najbolj brano