Štefanec: Komisija je tokrat Janši dala možnost za izjasnitev, a je ta ni izkoristil

Predsednik KPK Boris Štefanec je po objavi poročila o vnovičnem nadzoru nad premoženjem prvaka SDS Janeza Janše pojasnil, da je KPK tokrat Janši dal možnost za izjasnitev o osnutku, a je ta ni izkoristil.

Boris Štefanec Foto: STA
Boris Štefanec Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je pojasnil Boris Štefanec, je poročilo tako vsebinsko enako ali zelo podobno prejšnjemu. Ker je javno, pa Štefanec ne vidi razlogov za obveščanje policije.

Kot je v izjavi za medije pojasnil Štefanec, so pri vnovičnem nadzoru premoženjskega stanja Janše upoštevali ugotovitve vrhovnega sodišča. To je namreč marca letos razsodilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) z izdajo prvotnega poročila, objavljenega januarja 2013, posegla v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslala v izjasnitev. Sodišče je to poročilo odpravilo, predsednik KPK Štefanec, ki v času izdaje prvega poročila še ni vodil komisije, pa se je nato odločil za vnovični pregled Janševega premoženjskega stanja.

Tokrat so, kot je danes pojasnil Štefanec, Janši poslali osnutek poročila v izjasnitev. Janša je imel 15 dni časa za prevzem pošiljke, a je ni prevzel, temveč mu je bila vložena v hišni predalčnik, od takrat pa je imel sedem dni časa, da se o osnutku poročila izjasni, je pojasnil Štefanec. Rok za izjasnitev se je iztekel v torek opolnoči. Na komisiji pa po besedah Štefanec do danes niso prejeli nobene izjasnitve. “Zato je komisija sama ugotovila, kar je ugotovila,” je pojasnil predsednik in dodal, da je bila odločitev sprejeta soglasno.

KPK je vnovičnem nadzoru premoženjskega stanja Janše ugotovil, da se mu je njegovo premoženje glede na ugotovljene uradne vire dohodkov in premoženja v obdobju, ko je opravljal funkcijo poslanca in predsednika vlade, nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

STA


Najbolj brano