Štefanec: DZ nima pravne podlage za odvzem mandata Janši

Ni prav, ni etično in integritetno, da lahko pri nas nekdo kandidira in je izvoljen v državni zbor z bremenom pravnomočne kazenske obsodbe, je poudaril predsednik komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec. Meni pa, da državni zbor prave pravne podlage za odvzem mandata prvaku SDS Janezu Janši nima.

Ni prav, ni etično in integritetno, da lahko pri nas nekdo kandidira in je izvoljen v državni zbor z bremenom pravnomočne kazenske obsodbe, je poudaril predsednik komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec Foto: STA
Ni prav, ni etično in integritetno, da lahko pri nas nekdo kandidira in je izvoljen v državni zbor z bremenom pravnomočne kazenske obsodbe, je poudaril predsednik komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je dejal, mu je popolnoma vseeno, za katero sodbo gre in za koga gre, trenutno je pač aktualen primer Janše, ki na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria, a je bil kljub temu izvoljen za poslanca. A kandidiranje za poslansko funkcijo z bremenom pravnomočne obsodbe ni etično in integritetno. Ob tem je opozoril, da je za številna druga delovna mesta v državni upravi pogoj nekaznovanost.

Pri vprašanju, ali državni zbor lahko odvzame mandat Janši, pa bi bil, kot pravi, zelo previden. Zdi se mu celo, da za to nima prave pravne podlage, saj to nikjer v zakonu ne piše. Meni pa, da bi moral biti Janša tisti, ki bi z vidika svoje integritete in etike "premislil in se odločil tako, kot večina javnosti od njega pričakuje".

Štefanec je spomnil tudi na eno od stališč prejšnjega senata KPK, v katerem so opozorili na pomanjkljivost veljavne zakonodaje, ki ne zagotavlja prenehanja funkcije zaradi pravnomočne obsodbe. Odpoklic z javne funkcije je sicer eden izmed ukrepov, ki jih je odhajajoča vlada zapisala v akcijski načrt, a posledica tega mora biti vidna v spremembi zakonodaje, pravi.

A danes tega še ni, zato obstajajo številna pravna mnenja, ki govorijo tako ali drugače. "Absolutno pa ni treba meriti te zadeve z nobenimi pravnimi merili, ampak je treba reči: z vidika morale, etike, integritete poslanca to ni prav," še poudarja Štefanec.

STA


Najbolj brano