Stečaj oklican tudi za Seaway Design

Okrožno sodišče v Kranju je včeraj oklicalo začetek stečajnega postopka nad navtičnim podjetjem Seaway Design, ki je bil po hudih težavah skupine Seaway tudi pričakovan. Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Anton Jagodic, upniki pa imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve.

Nekoč mirna plovba  Seawaya je v zadnjem obdobju vse bolj viharna in vse kaže na potop.  Foto: Leo Caharija
Nekoč mirna plovba Seawaya je v zadnjem obdobju vse bolj viharna in vse kaže na potop.  Foto: Leo Caharija

BEGUNJE NA GORENJSKEM >Razvojno podjetje za izdelavo plovil Seaway Design tako sledi v stečaj proizvodnemu podjetju Seaway Yachts, nad katerim je stečajni postopek stekel prejšnji teden. Predlog za stečaj Designa je vložil sam direktor Bogdan Topič potem ko je bilo že jasno, da bo Yachts končal v stečaju, ki so ga zaradi neizplačanih plač sprožili delavci. Design so tedaj zapustili tudi številni zaposleni, tako da naj bi v podjetju ostalo le še nekaj ljudi. V Seaway Yacths pa je zadnjih 49 zaposlenih odpovedi pogodb o zaposlitvi od stečajnega upravitelja Janeza Felca prejelo 4. marca.

Ko bo tudi stečajni upravitelj Seaway Designa preučil stanje podjetja, naj bi postalo jasno, ali bo v prihodnje možno nadaljevanje proizvodnje na lokaciji v Zgoši. Obe podjetji sta namreč močno prepleteni, Design pa naj bi bil tudi lastnik prostorov, v katerih je deloval Yachts.

Nadaljevanje proizvodnje naj bi bilo odvisno predvsem od stroškov, pod katerimi bi ta lahko tekla, medtem ko naročil Seawayu ne manjka. Kot je prejšnji teden poročal časnik Finance, želi proizvodnjo Seawayevih plovil oživiti Rus Vladimir Zincenko, ki že nekaj let živi v Sloveniji, v Rusiji pa prodaja Seawayeva plovila. Kot je povedal, ima sam naročila za sedem plovil v skupini vrednosti pet milijonov evrov, od tega je bilo 1,7 milijona evrov že nakazanih na račun družbe Seaway. Še trije drugi prodajalci družbe Seaway pa imajo skupaj 13 naročil v skupni vrednosti tri milijone evrov. STA


Najbolj brano