Stavke medicinskih sester ne bo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predstavniki sindikatov v zdravstveni negi so na današnjem sestanku sprejeli več sklepov, med drugim tudi glede standardov in normativov za zdravstveno nego in izplačevanja nadur. Po besedah predsednice sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelke Mlakar se tako verjetno ne bodo odločili za stavko.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predstavniki 
sindikatov v zdravstveni negi so na današnjem sestanku 
sprejeli več sklepov, med drugim tudi glede standardov in 
normativov za zdravstveno nego in izplačevanja nadur. Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predstavniki sindikatov v zdravstveni negi so na današnjem sestanku sprejeli več sklepov, med drugim tudi glede standardov in normativov za zdravstveno nego in izplačevanja nadur. Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Mlakarjeve so se na sestanku dogovorili, da se bodo standardi in normativi, ki so jih v zdravstveni in babiški negi pripravili skozi leta in so zbrani v modri knjižici, priznali za strokovna izhodišča in merila za pripravo kadrovskih načrtov za prihodnje leto.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije bo po besedah Mlakarjeve v četrtek vseeno izvedel sejo republiškega odbora, a glede na danes dogovorjeno očitno ne bo stavke, ki so jo napovedovali. Poleg tega so se na današnjem sestanku dogovorili, da bodo ustanovili delovno skupino, ki bo reševala problem kompetenc srednjih medicinskih sester. Te sestre namreč glede na izobrazbo ne zadovoljujejo pogojev za opravljanje poklica medicinskih sester po evropski direktivi. Sicer pa po ministričinih besedah že rešujejo ta problem skupaj z ministrstvom za izobraževanje in centrom za poklicno izobraževanje, s katerima pripravljajo nove izobraževalne programe za poklic medicinskih sester. Izobraževanje bo prenovljeno v prihodnjem šolskem letu. Mlakarjeva je dodala, da so sklenili tudi, da se bodo redno srečevali na vsaka dva meseca. Tako jim ne bo več treba preko medijev terjati sestanke na ministrstvu.

Poleg tega bodo skupaj z ministrstvom novembra začeli pilotni projekt uveljavljanja standardov in normativov na osnovi kategorizacije bolnikov, ki jo je sprejel zdravstveni svet. Pilotni projekt se bo izvajal na intenzivnih oddelkih po vseh zdravstvenih zavodih po državi, pa je po sestanku pojasnila Kolar Celarčeva.

Kot pravi Kolar Celarčeva, je poleg pripravljenih standardov in normativov treba upoštevati tudi povprečno zasedenost postelj. Zato so sprememb lotili postopoma in s pilotnim projektom, saj je zdravstveni sistem izjemno občutljiv.

Hkrati se bodo tudi lotili priprave optimalne mreže intenzivnih terapij v državi, na podlagi česar bodo lahko začeli tudi dolgoročno načrtovati vse zdravstvene profile za prihodnjih 10 ali 15 let.

Prve ugotovitve s pilotnega projekta bodo po besedah Kolar Celarčeve znane pozno spomladi prihodnje leto, saj želijo do konca julija projekt tudi zaključiti. Koliko novih ljudi bodo prihodnje leto zaposlili v zdravstveni negi, ministrica ne želi napovedovati. Poudarja pa, da mora vsako vodstvo zelo odgovorno in premišljeno načrtovati in kadrovati, da bo zaposlenih dovolj ljudi.

Ministrica bo tudi ponovno pozvala vodstva zdravstvenih zavodov in njihove svete, naj zaposlenim v zdravstveni negi izplačajo nadure.

STA


Najbolj brano