Stavkajoči velenjski rudarji ustanavljajo stavkovni odbor

Okoli 350 velenjskih rudarjev, ki od polnoči spontano stavkajo, danes ustanavlja stavkovni odbor. Kot je v izjavi za medije povedal eden izmed rudarjev Sanel Šabanović, gre za “štrajk” in ne za stavko, ki mora biti napovedana. V stavkovni odbor bodo imenovali predstavnike vseh jamskih služb in potem začeli pogajanja z upravo rudnika in HSE.

Fotografija je simbolična Foto: STA
Fotografija je simbolična Foto: STA

VELENJE > Sanel Šabanović je dejal, da so stavko nameravali napovedati za 7. julij, saj se stavkovni sporazum, podpisan marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), ne spoštuje.

Neizplačilo regresa sprožilo spontani “štrajk”

Po njegovi oceni je bilo neizplačilo letošnjega regresa le “kaplja čez rob,” ki je povzročila spontani “štrajk”. Začeli so ga že rudarji v nočni izmeni, nadaljuje pa se tudi v današnji prvi izmeni. Rudarji tako stavkajo v prozivnici. Podjetniški sindikat tokrat ni organizator te oblike izražanja nestrinjanja delavcev.

Vsaka izmena, tako Šabanović, bo organizirala stavkovno stražo, stavkajoči pa so že zavarovali jamo, da ne bi prišlo do spontanega požara.

Stavkajoči rudar Aleksander Kavčnik pričakuje, da se bodo pogajanja nadaljevala popoldne ali pa v sredo. Osnovne stavkovne zahteve so spoštovanje in izvajanje že omenjenega marčnega sporazuma, uprava rudnika mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga, izplačilo letošnjega regresa do 7. julija, izplačilo nagrad ob 3. juliju dnevu rudarjev in zagotovitev izplačil plač po kolektivni pogodbi, kar pomeni, da nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač.

Termoelektrarni Šoštanj grozi ustavitev

Velenjski rudarji v primeru neizpolnitve njihovih stavkovnih zahtev napovedujejo, da bodo prenehali odkopavati premog, kar posledično pomeni ustavitev Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Uprava premogovnika je za četrtek ob prazniku rudarjev že napovedala tradicionalni letos že 54. Skok čez kožo. Po neuradnih podatkih naj bi parado preklicali, saj posamezni rudarji predlagajo njen bojkot.

V Tešu so danes povedali, da imajo trenutno na deponiji približno 395.000 ton premoga. “Ob trenutni povprečni porabi premoga med 10.000 in 11.000 ton na dan, to pomeni nadaljnjo obratovanje Teša naslednjih 35 do 40 dni brez dobave premoga iz Premogovnika Velenje,” navajajo v družbi.

Iz Premogovnika Velenje so sporočili, da stavkajoči še niso izvolili svojih predstavnikov in tudi še niso dali stavkovnih zahtev, zato jih uprava premogovnika v tem trenutku še ne more komentirati. V HSE, ki je 77,73-odstotni lastnik rudnika, pa so napovedali, da bodo odziv poslali kmalu.

Možni scenariji: dokapitalizacija, dvig cene premoga, dvig produktivnosti ...

Predsednik uprave Premogovnika Velenje Ivan Pohorec je na današnji seji velenjskega mestnega sveta povedal, da se premogovnik že od leta 2011 sooča s težavami. Po njegovi oceni so rešitve možne v več smereh - ali dokapitalizacija ali dvig cene premoga. Zahteve največjega lastnika pa je označil za skoraj nemogoče. Ta namreč predlaga, da premogovnik ukine vsa sponzorska sredstva ali pa da zaposlenim ukinejo vse ugodnosti ter jim za 10 odstotkov zniža plače.

Tretji scenarij pa predvideva dvig produktivnosti za petino, kar po mnenju Pohorca ni moč doseči zaradi varnostnih razlogov.

Presežnih naj bi bilo sto delavcev

Neuradno naj bi bilo po načrtu finančnega in poslovnega prestrukturiranja celotne skupine Premogovnik Velenje presežnih 100 delavcev. Od junija lani pa do konca maja letos pa se je po naravni poti upokojilo 32 delavcev. Lani naj bi imel Premogovnik Velenje za 29 milijonov evrov izgube, dolgovi pa naj bi skupno znašali 60 milijonov evrov.

Rudarji so že na začetku marca izvedli opozorilno stavko in tako dosegli podpis sporazuma za uresničitev stavkovnih zahtev, ki pa po navedbah rudarjev še vedno niso izpolnjene.

STA


Najbolj brano