Stavka zdravnikov po mnenju Kolar Celarčeve nepotrebna

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc si želi, da bi se stavka zdravnikov čim prej končala. Stavka je legitimna pravica zaposlenih, a po njenem mnenju v tem trenutku ni potrebna. Ocenjuje namreč, da je na zadnjih pogajanjih o stavkovnih zahtevah prišlo do bistvenih premikov pri uskladitvi glede njihove realizacije.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc meni, da stavka 
zdravnikov  v tem trenutku ni potrebna. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc meni, da stavka zdravnikov v tem trenutku ni potrebna. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Z ministrstva za zdravje so sporočili, da Milojka Kolar Celarc v okviru vlade nadaljuje aktivnosti za razrešitev vprašanj, ki bodo osnova za nadaljevanje pogajanj z zdravniškim sindikatom. Ob tem obžaluje odločitev glavnega stavkovnega odbora sindikata Fides, da je zavrnil zadnji vladni pogajalski predlog. Stavka je, kot so zapisali, legitimna pravica zaposlenih, vendar v tem trenutku ni potrebna, saj ministrica ocenjuje, da je na zadnjih pogajanjih o stavkovnih zahtevah prišlo do bistvenih premikov pri uskladitvi glede realizacije stavkovnih zahtev.

Tako so uskladili dogovor o realizaciji petih od osmih stavkovnih zahtev, in sicer glede spremenjenega vrednotenja delovnega mesta zdravnik specializant in delovnega mesta zdravnik specialist, glede priprave novega pravilnika o podjemnih pogodbah v zdravstvu, glede priprave spremenjene ureditve izvajanja neprekinjenega zdravstvenega varstva in plačila zdravnikov ter glede pravice do plače zdravnikov v času stavke.

Še ne popolnoma usklajene pa ostajajo zahteve po implementaciji standardov in normativov dela zdravnikov, spremembi plačnega sistema za odpravo omejitev najvišjega možnega plačnega razreda zdravnikov ter regulaciji opravljanja zdravstvenih storitev zdravnikov pri drugem delodajalcu.

Glede implementacije standardov in normativov dela zdravnikov pa je vladna stran po navedbah ministrstva zahteve sindikatov praktično sprejela, še neusklajen je ostal dogovor o dodatnem nagrajevanju zdravnikov, ki bi delali več, kot določa normativ. Glede zahtev sindikata, ki zahtevajo spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, pa poudarjajo, da gre za vsebine, ki se nanašajo na sistemsko ureditev plačnega sistema, ki ni v pristojnosti ministrstva za zdravje.

Ministrica za zdravje je danes s predsednikom sindikata zdravnikov družinske medicine Praktikum Igorjem Muževičem podpisala dogovor o realizaciji njihovih ločenih zahtev, ki se nanašajo na vsebino in razmere za delo zdravnikov družinske medicine.

Podpis tega dogovora po navedbah ministrstva pomeni, da zdravniki družinske medicine z današnjim dnem ne bodo začeli izvajati posebnih aktivnosti kot protesta zaradi neurejenih razmer za delo in preobremenitev.

Dogovor se tako po njihovih pojasnilih nanaša na administrativne razbremenitve dela družinskih zdravnikov, naloge zdravnikov v sistemu e-napotnic, spremembo ureditve izvensodnega reševanja sporov, ureditvi izvajanja mrliško pregledne službe, spodbujanju hišnih obiskov in paliativne oskrbe bolnikov.

STA


Najbolj brano