Stavka se seli na mejo

Po slabih dveh mesecih policijske stavke iz obeh policijskih sindikatov sporočajo, da utegnejo že ta teden posledice stavke na svoji koži občutiti tudi državljani. V nedeljo in ponedeljek bodo na nekaterih mejnih prehodih, tudi na Dragonji, dosledno preverjali dokumente, je napovedal Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije.

Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije Foto: STA
Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije Foto: STA

LJUBLJANA > “Stavka se zaradi popolne neodzivnosti in ignorance vlade nadaljuje v nezmanjšanem obsegu,” sporočajo iz policijskih sindikatov. S pogajalsko skupino vlade so se nazadnje srečali 22. decembra, ko so pogajanja začasno prekinili zaradi priprave dodatnih izračunov o tem, kakšne finančne posledice bi nastale ob uresničitvi zadnjega sindikalnega predloga. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar jim je takrat obljubila, da jim bodo izračune predstavili takoj po novem letu.

V policijskih sindikatih pa zdaj ugotavljajo, da si vlada s tem očitno kupuje čas. Da ni težava v denarju, po njihovem mnenju dokazujejo tudi informacije o nezakonitih izplačilih za stalno pripravljenost, tudi ministru za finance Dušanu Mramorju za čas, ko je delal na ekonomski fakulteti. Zbodle so jih tudi informacije o nakupu novih prestižnih avtomobilov za vladne predstavnike, pa o plačilu visoke denarne odškodnine Hrvaški.

Čeprav so ob začetku stavke sredi novembra obljubili, da bodo njihovi ukrepi usmerjeni proti vladi, pa zdaj napovedujejo ukrepe, ki jih bomo občutili vsi državljani. Za to se policisti že vnaprej opravičujejo, a pravijo, da zaradi ignorance vlade druge izbire nimajo. V nedeljo naj bi dosledno in podrobno preverjali vozila in potnike na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško. Stavkovne aktivnosti naj bi tako zaostrili na mejnih prehodih Dragonja, Obrežje in Gruškovje. V ponedeljek naj bi policijsko stavko na svoji koži občutili še vozniki tovornjakov.

Policisti med stavko izvajajo le nujne naloge, ki jih določa zakon o organiziranosti in delu v policiji. Sindikata ugotavljata, da je varnost v državi močno padla. SP


Najbolj brano