Starejši so čudoviti in poslušni učenci

Centri medgeneracijskega učenja, lani oblikovani na slovenskih ljudskih univerzah ter namenjeni spodbujanju pretoka znanja in povezovanju med generacijami, te dni po Sloveniji in tudi na Primorskem predstavljajo rezultate svojega dela. Da bi ljudje spoznali moč znanja, so včeraj obeležili tudi vseslovenski Dan medgeneracijskega učenja.

Včeraj so na likovnih delavnicah ustvarjali tudi v Domu starejših občanov Ajdovščina
Včeraj so na likovnih delavnicah ustvarjali tudi v Domu starejših občanov Ajdovščina  

PRIMORSKA > Ljudska univerza Koper je z lokalnim podpornikom projekta, piranskim društvom Anbot in predsednico društva Natalijo Planinc, ki so jo poimenovali kar za ambasadorko projekta, pripravili delavnice, na katerih so mladi učili starejše. Pred dnevi so jim pomagali osvojiti ustvarjanje naslova za elektronsko pošto. Včeraj so oskrbovance Obalnega doma upokojencev Koper obiskali učenci osnovne šole za odrasle na Ljudski univerzi ter jim pomagali pri izdelovanju novoletnih voščilnic. Starejše odrasle so zatem učili pošiljanja priponk po elektronski pošti, prihodnjo sredo pa bodo jim bodo prenesli znanje ustvarjanja in oblikovanja besedila na računalniku.

Prvi korak do elektronske pošte

Upokojence je obisk mladih razveselil in jim popestril dan, pohvalili pa so njihovo potrpežljivost pri izdelavi voščilnic, ki jih bodo namenili svojim najbližjim. “Da bi še večkrat prišli in me tudi naučili, kako poslati elektronsko pošto,” si želi Nada Udovič, ki bi svoje prvo elektronsko pismo poslala nečakinji.

Učenki Lenče Langoska in Lea Đogo sta v druženju s starejšo generacijo uživali. Lenče nikoli poprej ni delala s starejšimi in je poudarila njihovo prijaznost. Lei je upokojenka povedala, da jo je vrnila v čas, ko je bila 35 let mlajša. “Pripovedovali so nam o svoji izkušnji druge svetovne vojne, mladosti. Obožujem namreč zgodovino med prvo svetovno vojno in razpadom Jugoslavije. Obenem pa smo ugotovili, da se mladi in stari vedno sporečemo s srednjo generacijo,” je bila hudomušna Lea Đogo.

Kristina Udovič Kocjančič, strokovna delavka na koprski Ljudski univerzi, si želi, da bi lahko podobne delavnice, ki povezujejo generacije, izpeljali večkrat na leto, a kaj, ko zmanjka denarja. “Z medgeneracijskim učenjem odkrivamo toplo vodo, ampak jo moramo. V današnjih gospodinjstvih namreč živita samo dve generaciji, redkokdaj še tretja ali celo četrta. Zato ni naravnega medgeneracijskega pretoka informacij. Starejši so tisti, ki podajajo vrednote, tradicijo, običaje - in to moramo spodbujati. Mlade izkušnja pomoči starejšim bogati, jim da smisel. Starejši pa so čudoviti učenci, voljno sprejemajo znanja in so poslušni,” koristi medgeneracijskega učenja opisuje Kristina Udovič Kocjančič.

Še zmeraj nadaljujejo z oktobra začeto serijo delavnic učenja računalništva, katere mentor je zaposlen prek javnih del. Odzvanja pa tudi lanska izkušnja sodelovanja z OŠ Prade, kjer so izvajali projekt permakulture: mladi učenci so starejšim prenesli nova spoznanja o rastlinah, starejši pa so jim s svojimi praktičnimi znanji pomagali posaditi drevesa. V Obalnem domu upokojencev je lani delovala tudi e-točka, ki je živela s pomočjo denarja evropskega socialnega sklada in ministrstva za izobraževanje. Letos država ni bila uspešna na evropskem razpisu, nove možnosti za črpanje evropskega denarja pa se obetajo konec prihodnjega leta.

Zadovoljni mlajši in starejši

V Ljudski univerzi Ajdovščina so generacije, tako kot drugod po Sloveniji, povezovali še preden so nastali Centri medgeneracijskega učenja. Med drugim so leta 2010 v okviru evropskega projekta Tandems Go izdali priročnik za medgeneracijsko učenje Izobraževanje za most med generacijami, pojasnjuje organizatorka izobraževanja in koordinatorka CMU Eva Mermolja. Sodelujejo s številnimi partnerji in prostovoljci, včeraj pa so ustvarjali na osmih delavnicah: med drugim so se pod vodstvom častne podpornica projekta Vere Kodrič učili slepega tipkanja, ustvarjali so na Šentu, v MC Hiša mladih, Centru starejših Pristan, Walfdorskem vrtcu ...

V Sežani je projekt dobil tri zanimive častne podpornike:_ župana Davorina Terčona, igralca Rafaela Vončino in slikarja Simona Kastelica, osrednji dogodek pa se je včeraj popoldne vrtel okrog zelišč. V Postojni, kjer deluje Ljudska univerza v okviru zavoda Znanje, pa so včeraj z medgeneracijsko kuharsko delavnico združili otroke iz vrtca in šole ter njihove stare mame in dedke, ki obiskujejo Univerzo za tretje življenjsko obdobje. MUZ

“Glavni namen je, da se različne generacije skupaj učijo, povezujejo, družijo. V tem letu smo začeli ali razširili kar nekaj dejavnosti. Med njimi, na primer, računalniške urice, kjer mladi prostovoljci starejše učijo računalniških veščin. Na posamičnih dejavnostih oziroma dogodkih je v povprečju med deset in 15 udeležencev,” pojasnjuje Eva Mermolja. Kot pravi, se na prvi pogled zdi, da je razkorak med generacijami velik. “Ko pa pridejo skupaj, se zelo dobro razumejo. Zadovoljni so tako starejši kot mlajši, saj dobijo neko izkušnjo, ki je sicer morda ne bi,” pravi.

Med načrti, ki jih imajo, je tudi večje povezovanje s šolami. “Z vipavsko šolo se, na primer, dogovarjamo o študijskem krožku, ki bo povezal otroke, starše in stare starše. Tudi sicer si želimo, da bi se vzpostavila trajnejša sodelovanja, da ne bi organizirali le občasnih dogodkov, pač pa da bi dejavnosti organizirali redno,” si obeta. Za to pa bi potrebovali nekaj (finančne) podpore ...

ALENKA PENJAK

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano