Standard & Poor's zvišal bonitetno oceno Slovenije

Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je danes zvišala oceno Slovenije za eno stopnjo z A- na A in tako kot druga od treh največjih bonitetnih agencij po nizu znižanj v času finančne in gospodarske krize popravila oceno slovenskega državnega dolga. Ob tem je zanjo določila stabilne obete.

Višja bonitetna ocena za Slovenijo pomeni nižje tveganje 
države in s tem lažji dostop do finančnih trgov ter lažje 
zadolževanje, je v odzivu na danes objavljen dvig bonitetne 
ocene s strani Standard & Poor
Višja bonitetna ocena za Slovenijo pomeni nižje tveganje države in s tem lažji dostop do finančnih trgov ter lažje zadolževanje, je v odzivu na danes objavljen dvig bonitetne ocene s strani Standard & Poor's dejal finančni minister Dušan Mramor.  Foto: STA

LONDON > Bonitetno oceno za kratkoročni dolg pa je S&P danes zvišal z A-2 na A-1.

Višja bonitetna ocena za Slovenijo pomeni nižje tveganje države in s tem lažji dostop do finančnih trgov ter lažje zadolževanje, je v odzivu na danes objavljen dvig bonitetne ocene s strani Standard & Poor's dejal finančni minister Dušan Mramor. "To je za Slovenijo izjemen dosežek in sem ga izjemno vesel," je v Luxembourgu izjavil Mramor. Izboljšanje ocene danes, pred četrtkovim glasovanjem o morebitnem izstopu Velike Britanije iz EU, ki zelo dviguje tveganost naložb in s tem tudi obrestne mere, je izjemno dobrodošla, ker Sloveniji znižuje tveganost, je še ocenil minister ob robu zasedanja finančnih ministrov EU. To po njegovem ni dobro samo za državo oziroma javni sektor, ampak tudi za gospodarstvo. "Gospodarstvo v državi, ki ima bonitetno oceno A, drugače prihaja do finančnih virov tudi v tujini, zanjo veljajo drugačni poslovni pogoji, to pa tudi olajšuje pogoje izvoznikov in uvoznikov," je ponazoril.

Kot prva od trojice največjih bonitetnih agencij je oceno Slovenije januarja lani zvišal Moody's, z Ba1 na Baa3, pri čemer je določil stabilne obete. Za zvišanje se še niso odločili v Fitchu, pri katerem ima Slovenija bonitetno oceno BBB+, a so obeti pozitivni. Fitch je nedavno na primer zvišal bonitetne ocene NLB, NKBM in Abanke.

S&P je nazadnje bonitetno oceno Slovenije revidiral decembra lani, ko jo je ohranil nespremenjeno. V lanski junijski reviziji pa je obete popravil iz stabilnih v pozitivne, kar je bila prva napoved, da bi se lahko obetalo izboljšanje.

S&P je bonitetno oceno Slovenije v času finančne in gospodarske krize ter dolžniške krize v evrskem območju znižal štirikrat. Prvič jo je oklestil oktobra 2011, zadnjič pa februarja 2013. V tem času je padla z AA na A-.

STA


Najbolj brano