Stalna pripravljenost ministrice je bila vredna 26.000 evrov

Potem ko so prišli v javnost neuradni podatki, da je minister za finance Dušan Mramor iz naslova dodatkov za stalno pripravljenost prejel 45.000 evrov bruto izplačil, je višino svojega dodatka včeraj razkrila še šolska ministrica Maja Makovec Brenčič. Za stalno pripravljenost je prejela 26.000 evrov bruto.

Maja Makovec Brenčič je za stalno pripravljenost prejela 
26.000 evrov bruto. Foto: STA
Maja Makovec Brenčič je za stalno pripravljenost prejela 26.000 evrov bruto. Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrica Maja Makovec Brenčič, ki je dodatek prejemala, ko je bila zaposlena na Ekonomski fakulteti, je včeraj ponovila, da bo dodatek vrnila v višini, kot to nalaga odločba inšpektorata za javni sektor. Vrnila ga bo torej za zadnjih deset mesecev prejemanja, če bo treba, pa je pripravljena vračati celoten znesek. Da bo vrnil toliko, kot zahteva inšpektor, je pred dnevi napovedal tudi Dušan Mramor. Vrniti bo moral približno 3700 evrov, ker ne zmore drugače, si bo ta znesek razdelil na več obrokov.

Včeraj so se nadaljevali pozivi k odstopu vladnih predstavnikov, vpletenih v afero, pa tudi pozivi k sistemskemu razčiščenju afere, s katero so se umazali številnih predstavniki visokega šolstva.

V Transparency International Slovenia (TI Slovenia) so včeraj izpostavili, da bi morali vpleteni vrniti ves denar in se javno opravičiti. Nad ravnanjem odgovornih na fakultetah in Univerzi v Ljubljani, ki skušajo z “različnimi miselnimi akrobacijami zagovarjati neupravičeno izplačane dodatke za pripravljenost”, so zgroženi, so podarili v organizaciji, ki se zavzema za uveljavitev načel integritete. Prepričani so, da afere s plagiatorstvom, avtorskimi honorarji in izplačevanjem dodatka na stalno pripravljenost kažejo, da je treba področje visokega šolstva vzeti pod še večji drobnogled in izvesti sistemske preiskave, nato pa sprejeti spremembe.

Razčiščenje dogajanja je sicer včeraj napovedala ministrica Makovec Brenčičeva. Ministrstvo za izobraževanje je Univerzo v Ljubljani že pozvalo, naj pripravi vse podatke o dodatkih za stalno pripravljenost, ki so jih izplačevale fakultete.

NR


Najbolj brano