Sredstvo OVS, s katerim naj bi prisluškovali SDH, je v tujini

Dejan Židan, ki začasno vodi tudi obrambni resor, je na podlagi poročanja Planet TV, da naj bi obveščevalno-varnostna služba (OVS) Morsa prisluškovala Slovenskemu državnemu holdingu, danes govoril s direktorjem OVS Gorazdom Rednakom. Povedal mu je, kot pravi Židan, da je tehnično sredstvo, o katerem je bilo govora v prispevku, že pet let v tujini.

Dejan Židan začasno vodi tudi obrambni resor. Foto: Tamino Petelinsek
Dejan Židan začasno vodi tudi obrambni resor. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Med drugim je Planet TV v sredo razkril, da v aferi Telekom Slovenije ni šlo le za obdelavo javnih podatkov, kot je trdil razrešeni obrambni minister Janko Veber, temveč naj bi OVS iz kombija, parkiranega v bližini sedeža SDH, tudi prisluškoval upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Sredstvo, ki je namenjeno za zaščito lastnih sil, je ministrstvo za obrambo kupilo leta 2007 za potrebe Slovenske vojske in že pet let ni v Sloveniji, saj se uporablja za zaščito naših enot v mednarodnih operacijah in misijah. Tako ta služba tovrstnih sredstev v Sloveniji ni mogla uporabiti, je glede pogovora z Rednakom v izjavi novinarjem ob robu seje vlade pojasnil Židan.

Dodal je, da je uporaba tega sredstva pod nadzorom komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki lahko tudi preveri, da omenjena služba tovrstnih sredstev v Sloveniji ni mogla uporabiti.

Na vprašanje, ali bo nekdanji obrambni minister Veber, ki ga je DZ razrešil prav zaradi naročila analize posledic prodaje Telekoma OVS, ostal podpredsednik stranke SD in poslanec, če bi bil morda sprožen kazenski pregon zoper njega, pa je Židan odgovoril, da na hipotetična vprašanja ne želi odgovarjati. Če ima kdo kakršen koli podatek, ki govori o sumu kaznivega dejanja, je po njegovih besedah dolžan, da ta podatek takoj predloži s pričami pristojnim institucijam.

"Želja, da se posamezni ljudje, tudi politiki, očrnijo, je namreč v Sloveniji preveč," meni Židan in poziva, naj se ne govori o splošnih obtožbah.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer pa je po dopoldanskem koalicijskem vrhu glede Vebrove poslanske funkcije v primeru, da se bo znašel v postopkih organov pregona, odgovorila, da bodo vse v zvezi s tem preverili v skladu s pristojnostmi in po postopkih. Verjame, da se bo sprejela tudi ustrezna odločitev.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je opozoril, da je treba najprej ugotoviti, ali je sploh prišlo do prisluškovanja SDH in ali OVS razpolaga s takšnimi sredstvi v tem trenutku.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je bil bolj oster. Na vprašanje, ali bo Veber, če se bodo s tem začeli ukvarjati organi pregona, še poslanec in podpredsednik SD, je odvrnil: "Kaj pa če to ni res in je le medijski spin? Ste vi lahko še novinar?" Če bodo zadeve prišle na sodišče, se z njimi, kot zagotavlja, ne bo ukvarjal, pač pa bo za to odgovarjal posameznik.

Po njegovem mnenju pa bi bilo dobro, da se zgodba okoli Vebra, ki poteka že mesec dni, počasi konča. Veber je sicer te dni na dopustu.

STA


Najbolj brano