Spor zaradi varaždinskega zelja

Po teranu se med Slovenijo in Hrvaško obeta nov spor glede zaščite označbe porekla. Slovenija namreč ugovarja hrvaški nameri po zaščiti varaždinskega zelja, so potrdili na ministrstvu za kmetijstvo.

Po teranu se med Slovenijo in Hrvaško obeta nov spor glede 
zaščite označbe porekla. Slovenija namreč ugovarja hrvaški 
nameri po zaščiti varaždinskega zelja, so  potrdili na ministrstvu za kmetijstvo. Foto: Ivan Merljak
Po teranu se med Slovenijo in Hrvaško obeta nov spor glede zaščite označbe porekla. Slovenija namreč ugovarja hrvaški nameri po zaščiti varaždinskega zelja, so potrdili na ministrstvu za kmetijstvo. Foto: Ivan Merljak

LJUBLJANA > Hrvaška je pri Evropski komisiji vložila vlogo za registracijo varaždinskega zelja z zaščiteno označbo porekla. Komisija je dne 8. julija povzetek specifikacije za zaščito objavila v Uradnem listu EU, Slovenija pa je 7. oktobra poslalo ugovor na namere Hrvaške.

“Varaždinsko zelje je pozna udomačena sorta zelja, ki je odlična za kisanje in skladiščenje. V Sloveniji sta v sortni listi vpisani dve sorti zelja, ki uporabljata v imenu besede varaždinsko, katero je primerno za kisanje,” so pojasnili na ministrstvu.

V kolikor pride do zaščite, pridelovalci, ki ne bi izpolnjevali pogojev iz specifikacije, ne bi smeli več uporabljati poimenovanja varaždinsko zelje, so še dodali.

Skladno z veljavno zakonodajo mora Slovenija v roku dveh mesecev, to je najkasneje do 7. decembra, ugovor konkretneje utemeljiti. V kolikor bo komisija menila, da je ugovor utemeljen, se bodo s Hrvaško začela pogajanja.

Slovenija in Hrvaška imata že odprt spor glede registracije terana, ki ga je zaščitila Slovenija, Hrvaška pa želi to spremeniti. Zapletlo se je tudi pri kranjski klobasi, ko se je na slovensko vlogo za zaščito pritožila Hrvaška, in pri istrskem pršutu, ko se je na hrvaško vlogo pritožila Slovenija. V obeh primerih je bil dosežen kompromis, v prvem o prehodnem obdobju za Hrvaško, v drugem o skupni zaščiti.

STA


Najbolj brano