Spomladi iz brlogov prihajajo medvedi

Spomladi medvedi zapuščajo svoje brloge, zato na okoljskem ministrstvu opozarjajo, naj se izogibamo krajem, kjer bi utegnili biti brlogi, psov pa ne spuščamo s povodca. Če upoštevamo nekaj osnovnih pravil, možnost konflikta s to največjo slovensko zverjo zelo zmanjšamo, so sporočili.

Spomladi medvedi zapuščajo svoje brloge. Foto: Konstantin Völker
Spomladi medvedi zapuščajo svoje brloge. Foto: Konstantin Völker

LJUBLJANA > Srečanja z medvedi v naravi so izredno redka, saj medved pri nas v človeku ne vidi plena, temveč grožnjo, zato se mu izogne, če je le mogoče.

Do napada pride, če se približamo medvedki z mladiči ali medveda presenetimo zelo na blizu. Če se pes po gozdu giba brez povodca in sreča medveda, ga bo razdražil, nato pa pri lastniku iskal zavetje in tako medveda pripeljal k človeku.

Slovenski strokovnjaki za velike zveri so zbrali nekaj ključnih priporočil. Kot svetujejo, naj se v naravi gibamo tako, da bomo opazni, še posebej v grmovju ali gostem rastju. Pes naj bo na povodcu, če zagledamo medveda, pa se mu ne približujmo in ga ne nadlegujmo. Prav tako se med oktobrom in majem, ko medvedi prezimujejo, ne približujmo brlogom oziroma jamam in spodmolom, ki bi utegnili biti brlogi.

Velja tudi splošno priporočilo, da v naravi in blizu naselij ne puščamo ostankov hrane in drugih užitnih odpadkov, saj s tem privabljamo medveda v bližino človeka in ga navajamo na svojo prisotnost.

STA


Najbolj brano