Spolna usmerjenost staršev ne vpliva pomembno na otrokov razvoj

Podporo noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o kateri se bodo volivci 20. decembra izrekali na referendumu, je v posebni izjavi podprlo 22 članov sveta oddelka za psihologijo ljubljanske Filozofske fakultete (FF). Kot so zapisali, številne raziskave kažejo, da spolna usmerjenost staršev nima pomembnega učinka na otrokov razvoj.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Novela po njihovem mnenju prispeva k večji ekonomski in socialni varnosti ter tudi večjemu psihosocialnemu blagostanju skupine ljudi, ki je pogosto neenakopravno obravnavana. Hkrati ureja tudi položaj otrok, ki že sedaj živijo v skupnostih istospolnih partnerjev.

"Ugotovitve številnih psiholoških raziskav zadnjih štirideset let kažejo, da pogoje za zdrav psihološki razvoj otroka enako učinkovito kot tradicionalne družine zagotavljajo tudi družine z enim staršem, dopolnjene, razširjene in družine z istospolno usmerjenima staršema," so poudarili. Za otroke z istospolno usmerjenima staršema tudi "ne obstaja večja verjetnost, da bi bili istospolno usmerjeni ali da bi imeli težave s spolno identiteto".

Izsledki raziskav namreč izpostavljajo pomen drugih psiholoških dejavnikov družine za otrokov razvoj, kot so občutljivost, skrb, toplina, odzivnost staršev na otrokove potrebe itd., so našteli.

Izjavi se je pridružilo tudi šest zaposlenih članov oddelka za psihologijo mariborske Filozofske fakultete, podprlo pa jo je tudi 21 članov oddelka za pedagogiko in andragogiko ljubljanske fakultete.

STA


Najbolj brano