Spodbuda za zaposlovanje starejših brezposelnih oseb

Vlada namerava v parlamentarno proceduro vložiti zakon o interventnem ukrepu na področju trga dela, s katerim bi omogočili začasne spodbude za zaposlovanje starejših brezposelnih oseb. S tem želi vlada prispevati k doseganju čim hitrejše in stabilne zaposlitve brezposelnih oseb, starejših od 55 let, je razvidno iz vladnega gradiva.

Ciljno skupino predstavljajo brezposelne osebe, starejše od 
55 let, ki so vsaj šest mesecev pred zaposlitvijo prijavljene v 
evidenci brezposelnih oseb. Delodajalce bi v primeru zaposlitve takšne osebe v času veljavnosti zakona oprostili 
plačila prispevkov delodajalca za socialno varnost, se pravi 
prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in 
zavarovanje za primer brezposelnosti.
Ciljno skupino predstavljajo brezposelne osebe, starejše od 55 let, ki so vsaj šest mesecev pred zaposlitvijo prijavljene v evidenci brezposelnih oseb. Delodajalce bi v primeru zaposlitve takšne osebe v času veljavnosti zakona oprostili plačila prispevkov delodajalca za socialno varnost, se pravi prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti. 

LJUBLJANA > Ciljno skupino predstavljajo brezposelne osebe, starejše od 55 let, ki so vsaj šest mesecev pred zaposlitvijo prijavljene v evidenci brezposelnih oseb.

Delodajalce bi v primeru zaposlitve takšne osebe v času veljavnosti zakona oprostili plačila prispevkov delodajalca za socialno varnost, se pravi prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti.

Predlog v primerjavi z že sprejetim ukrepom oprostitve plačila prispevkov delodajalca v primeru zaposlitve brezposelne osebe, mlajše od 30 let, ne zahteva zaposlitve za nedoločen čas, ampak bo lahko delodajalec omenjeno spodbudo uveljavil za vsakršno zaposlitev starejše brezposelne osebe, ne glede na čas njenega trajanja.

Delodajalec bo lahko spodbudo, ki bo trajala največ dve leti, uveljavljal tudi v primeru več zaporedoma in za določen čas sklenjenih pogodb o zaposlitvi, če bo oseba pri tem delodajalcu celoten čas zaposlena brez vmesnih prekinitev.

Spodbudo bo mogoče izkoristiti za vse zaposlitve, sklenjene pod zakonsko določenimi pogoji v obdobju od 1. januarja prihodnje leto in 31. decembrom leta 2017.

V letu 2014 se je zaposlilo 4613 brezposelnih oseb, starejših od 55 let. Z uvedbo interventnega zakona pa vlada ocenjuje, da vi se število zaposlitev brezposelnih oseb, starejših od 55 let, za katere bodo delodajalci upravičeni do oprostitve plačila prispevkov, povečalo na več kot 7000 letno.

Ob tem predlagatelji verjamejo, da bi se prihodki proračuna iz dohodnine v letu 2016 na letni ravni lahko povečali za 3,2 milijona evrov, vplačani prispevki za socialno varnost pa za 2,8 milijona evrov. V letu 2017 bi se prihodki proračuna iz dohodnine povečali za 6,4 milijona evrov, vplačani prispevki za socialno varnost pa za 5,6 milijona evrov.

Večje zaposlovanje starejših bi hkrati omogočilo dodatne prihranke pri izplačilih denarnega nadomestila za primer brezposelnosti in denarne socialne pomoči.

STA


Najbolj brano