Specializirano državno tožilstvo naj bi vložilo obtožnico zoper Anderliča in Oblaka

Specializirano državno tožilstvo je po informacijah POP TV zaradi spornih poslov, s katerimi naj bi nezakonito pridobila skoraj dva milijona evrov premoženjske koristi, na ljubljansko sodišče vložilo obtožnico zoper enega najbogatejših Slovencev Jožeta Anderliča in nekdanjega direktorja hčerinske družbe iz bančne skupine Hypo Andreja Oblaka.

Jože Anderlič Foto: STA
Jože Anderlič Foto: STA

LJUBLJANA > Obtožnica Jožetu Anderliču in Andreju Oblaku po navedbah POP TV očita, da sta zlorabila svoj položaj pri prodaji in nakupu 80-odstotnega deleža družbe Hypo Upro in ravnala v škodo družb, ki sta jih zastopala. Oblak kot direktor Hypo Alpe Adria Consultance je delež za 14.000 evrov prodal liechensteinski družbi Ramua Holding, katere ekonomski upravičenec naj bi bil njegov oče Miro Oblak, Anderlič pa kot direktor družbe Modro polje Alfa, ki je ta delež potem kupila za skoraj dva milijona evrov. Dobiček naj bi si prikrito z nakazili na različne bančne račune razdelili vsi vpleteni.

Oblak in Anderlič naj bi se dogovorila, kot je razvidno iz obtožnice, ki so jo pridobili na POP TV, da bo družba Modro polje Alfa za 80 odstotkov družbe Hypo Upro družbi Ramua Holding plačala 1,9 milijona evrov. Ta družba pa denar nato prikrito porazdeli in ga nakaže na različne račune.

Iz dokumentacije, s katero razpolagajo na komercialni televiziji, izhaja, da naj bi 800.000 evrov na koncu končalo na osebnem računu Jožeta Anderliča v Liechensteinu, 686.000 evrov pa na računu družbe Montparin v Luksemburgu, katere ekonomski upravičenec naj bi bil nekdanji predsednik uprave Hypo banke Božidar Špan. Dobrih 400.000 evrov pa naj bi dobili še dve liechensteinski družbi, katerih ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak.

STA


Najbolj brano