Sončni žarki bodo bolj jesenski

Severovzhodna vremenska slika se zaključuje, hladen prizemni zrak pa ostaja. Vremenske razmere se - do vključno nedelje - ne bodo otipljivo in bistveno spremenile, še naprej bo prevladovalo sončno vreme. Postopno bo v ozračju več vlage, za ta čas pa bomo beležili razmeroma nizke temperature.

Nad nami se krepi sredozemski anticiklon
Nad nami se krepi sredozemski anticiklon 

Precejšnje pa bo dogajanje v višjih slojih ozračja. V prvi vrsti bo šlo za spremembo anticiklona.

V preteklih dneh je na vremensko sliko pri nas in v večjem delu Evrope vplival soliden in obsežen anticiklon, ki je nastal nad celinskimi predeli Evrope. S severovzhodnimi vetrovi - pri nas je pihala burja - je proti nam v prizemlju pritekal za ta čas mrzel zrak. Prevladovalo je sončno, toda mrzlo in vetrovno vreme. Na Primorskem in v Furlaniji Julijski krajini je bilo ozračje zelo suho in nebo zaradi polarizirane svetlobe modro. Med spuščanjem z višjega zaledja proti morju se je namreč severovzhodni zrak sušil. Povsem drugače je bilo nad nižinskimi predeli Slovenije, kjer je predvsem v nočnih urah ob bolj umirjenem ozračju nastajal temperaturni obrat in je bilo zjutraj zamegljeno ali pa se je tam zadrževala nizka oblačnost.

V višjih slojih topleje, v prizemlju še vedno hladno

Te dni nad Sredozemljem nastaja nov anticiklon, ki bo zamenjal dosedanjega celinskega. V višjih slojih ozračja bo iznad južnejših predelov pritekal občutno toplejši zrak. Ozračje se bo na višini 5500 metrov segrelo za 6 do 8 stopinj Celzija, precej manj v nekoliko nižjih slojih, medtem ko se bo v prizemlju še zadrževal razmeroma hladen zrak iz preteklih dni. Zaradi tople višinske advekcije se bo povečala predvsem stanovitnost, kar pa, kot smo večkrat pisali v preteklosti, ni vedno sinonim za povsem sončno vreme. Vetrovi so že itak popustili, ozračje pa bo v prihodnjih dneh bolj umirjeno. Rezultat: v nižjih slojih se bo postopno začel večati odstotek vlage. Toplejši in lažji prihajajoči zrak se bo zadrževal visoko nad nami, težji hladnejši pa v prizemlju. Še bo prevladovalo sončno vreme, vendar bodo sončni žarki zaradi večje prizemne vlage iz dneva v dan postopno nekoliko bolj bledi. Predvsem nočne temperature pa bodo za ta čas nizke. Ponekod bo tik nad tlemi temperatura lahko padla do ledišča, zato bo možna slana.

Do nedelje sončno, v ponedeljek se obeta sprememba

Po tem kalupu se bo vremenska slika nadaljevala do vključno nedelje. Prevladovalo bo sončno ali zmerno oblačno vreme, iz dneva v dan pa bodo sončni žarki zaradi prizemne vlage manj učinkoviti. Šlo bo za bolj jesensko sonce, ki ne bo uspevalo občutneje segrevati prizemnih slojev. Zato - kljub sončnemu vremenu in odsotnosti vetrov - prizemne temperature ne bodo ravno posebno visoke.

Po nekoliko daljšem vremenskem premirju se novost obeta že v začetku prihodnjega tedna. Anticiklon bo v ponedeljek začel popuščati, od severozahoda pa se bo proti Sredozemlju spuščala hladna višinska dolina z vremensko fronto. Njen vpliv bomo začutili že od torka, ko bo proti nam z južnimi vetrovi začel pritekati bolj vlažen zrak. Pri nas bo že več vlage in oblakov, mestoma bo lahko padlo tudi nekaj kapelj dežja. Glavnino poslabšanja pa po sedanjih podatkih pričakujemo v noči na sredo ali v sredo, ko bo naše kraje dosegla vremenska fronta in bo nad Sredozemljem nastalo obsežno ciklonsko območje. Prišlo bo do poslabšanja, kaže da z vztrajnimi in povečini zmernimi do močnimi padavinami. Pihali bodo okrepljeni južni vetrovi, ki bodo proti nam preusmerjali toplejši zrak. Največ dežja bo v severnih goratih predelih, daljša premirja s spremenljivim vremenom pa bodo, če sodimo po sedanji najverjetnejši evoluciji, na obali.

BRA


Najbolj brano