Šolska sindikata brez zagotovil o umiku varčevalnih ukrepov

Šolska sindikata Sviz in VIR na današnjem sestanku z ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar nista dobila zagotovil, da bo ministrstvo umaknilo deset milijonov evrov težke varčevalne ukrepe v šolstvu. Sviz bo zato začel zbirati podpise, niso pa izključeni niti protesti pred vlado. Ministrica poudarja, da gre le za začasen ukrep.

Šolska sindikata Sviz in VIR na današnjem sestanku z ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar nista dobila zagotovil, da bo ministrstvo umaknilo deset milijonov evrov težke varčevalne ukrepe v šolstvu Foto: STA
Šolska sindikata Sviz in VIR na današnjem sestanku z ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar nista dobila zagotovil, da bo ministrstvo umaknilo deset milijonov evrov težke varčevalne ukrepe v šolstvu Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je v izjavi za medije po današnjem sestanku povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj, bo sindikat podpise začel zbirati v torek po seji svojega izvršilnega odbora, ki naj bi sprejel takšen sklep, šlo pa bo za peticijo, s katero bodo opozorili na zgrešeno politiko varčevanja v šolstvu.

Če bodo varčevalni ukrepi ostali tudi v predlogu rebalansa proračuna, ki naj bi ga vlada v DZ posredovala konec januarja, bodo člani Sviza po besedah Štruklja svoje nezadovoljstvo izrazili tudi z demonstracijami pred vlado.

V sindikatu so po besedah njegovega glavnega tajnika tudi sicer nezadovoljni z razpravo o rebalansu proračuna, saj da ta kaže na to, da naj bi izobraževanje pri varčevanju nosilo bistveno večjo težo, kot bi jo moralo, pri tem pa iz varčevanja ne bodo izključene niti univerze oziroma njihova raziskovalna dejavnost.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Setnikar Cankarjeva je po sestanku podarila, da so ukrepi, ki so začeli veljati 1. januarja, začasni, in sicer dokler ne sprejmejo rebalansa proračuna za leto 2015, ki naj bi ga DZ sprejemal februarja.

Potrebno varčevanje bo tako po njenih besedah dokončno podobo dobilo šele, ko bo sprejet rebalans. Trenutno sicer po njenih besedah potekajo proračunska pogajanja med resornimi ministrstvi, torej tudi ministrstvom za izobraževanje in ministrstvom za finance, pri čemer se vsa ministrstva "soočajo s podobnimi, primerljivimi zahtevami po zmanjšanju sredstev". Sama je prepričana, da bodo za ukrepe, ki so bili sprejeti, našli rešitev bodisi na pogajanjih o proračunu na vladi bodisi pozneje pri sprejemanju rebalansa proračuna v DZ.

Obema sindikatoma je na današnjem sestanku povedala, da so varčevalni ukrepi v šolstvu potrebni zaradi pomanjkanja denarja. Pri tem je izpostavila, da so bili ukrepi sprejeti tudi zato, ker se ministrstvo ni odločilo, da gre v zmanjševanje zaposlenih v šolstvu.

Posebno pozornost so danes posvetili ukrepu neplačevanja učne pomoči učencem s posebnimi potrebami. Po besedah ministrice sindikata in ministrstvo pri tem ostajata na različnih bregovih, se pa vsi strinjajo, da je treba zadevo reševati tudi sistemsko. Podatki namreč po njenih besedah kažejo, da se je število letnih odločb, ki jih učencem izda Zavod RS za šolstvo, od leta 2005 povečalo za več kot 50 odstotkov. "Zato je treba v sistemu izdajanja odločb temeljito prevetriti vse postopke," je dejala.

Sekretar Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) Bojan Hribar je v izjavi ocenil, da je ministrstvo z ukinitvijo plačila učne pomoči poseglo v veljaven dogovor, ne nasprotuje pa temu, da se to vprašanje rešuje tudi s sistemskimi ukrepi. Štrukelj pa je dodal, da v Svizu vztrajajo, da ministrstvo omenjeni ukrep odpravi takoj in da se učiteljem plača delo, ki ga opravijo.

Ministrstvo za izobraževanje je namreč s 1. januarjem brez dogovora s sindikati začelo izvajati ukrepe, s katerimi namerava letos privarčevati deset milijonov evrov. Ukrepi med drugim učiteljem ukinjajo plačilo za izvajanje učne pomoči učencem, zmanjšujejo sredstva za srednje in glasbene šole, interesne dejavnosti in šolo v naravi.

STA


Najbolj brano