Šolniki v nenehnem boju za delo

Zavodi za zaposlovanje te dni ponujajo vrsto razpisov, s katerimi šole iščejo učitelje ali profesorje. Na eno razpisano delovno mesto se prijavi od 30 do sto iskalcev zaposlitve, največ prijav pa prispe, ko šole iščejo učitelja razrednega pouka. Teh je namreč med brezposelnimi šolniki največ.

Na novogoriški OŠ Milojke Štrukelj so za prihajajoče šolsko 
leto zaposlili tri nove pedagoške delavce. Foto: Leo Caharija
Na novogoriški OŠ Milojke Štrukelj so za prihajajoče šolsko leto zaposlili tri nove pedagoške delavce. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Iskalci zaposlitve v pedagoških poklicih se pogosto morajo sprijazniti z dolgoletnim čakanjem na stalno službo. Med tistimi, ki so nanjo čakali več kot deset let, je profesorica italijanskega jezika, naša sogovornica, ki je svoje čakanje na stalno službo, torej zaposlitev za nedoločen čas, zgovorno strnila v kratek stavek: “Čakala sem, da se kdo upokoji ali umre.”

Njena zgodba, ki se dogaja na Primorskem, je takšna: stalno službo je dobila po desetih letih nenehnega nadomeščanja odsotnosti zaradi porodniške ali bolniške. Vse to se je dogajalo na isti šoli. Zaposlili so jo 1. septembra, 24. junija z njo prekinili zaposlitev in jo poslali na dvomesečni neplačani dopust. Nakar so zgodbo ponovili. “Ravnatelja nikoli nisem spraševala, zakaj je tako. Ko si v takšni situaciji, ne sprašuješ, skloniš glavo in upaš, da te bodo znova sprejeli,” pove profesorica, imenujmo jo Marija.

Vsem, ki iščejo službo, svetuje, naj se izobražujejo, si sami plačajo seminarje. “Vse to so dodatne kompetence, ki pripomorejo k boljši zaposljivosti. Moraš si prizadevati, da ne bi nikoli padel iz strokovnega kroga. Še porodniško sem prekinila štiri mesece prej, da sem lahko sprejela službo za določen čas,” pravi Marija.

“Bodite vztrajni”

Ravnatelji nekaterih osnovnih šol, ki te dni iščejo nove šolnike, se zavedajo, da je veliko mladih brezposelnih diplomantov pedagoških smeri. A kot so nam pojasnili, so njihove roke zavezane, saj zmorajo za vsako nadomeščanje ali novo delovno mesto, ki nastane zaradi večjega števila otrok, pridobiti soglasja ministrstva za izobraževanje. Brez soglasja zaposlitev ni.

Na Osnovni šoli Milojke Štrukelj v Novi Gorici bodo v tem šolskem letu imeli en oddelek učencev v prvi triadi več kot običajno, zato so za določen čas enega leta zaposlili eno učiteljico za razredni pouk in drugo za podaljšano bivanje. “Imamo tudi gibalno oviranega učenca in smo za eno leto zaposlili njegovo spremljevalko,” je povedal ravnatelj Janez Kobe.

Na vsak posamezen razpis za omenjena nova delovna mesta je prispelo v povprečju 15 prijav, največ prošenj pa so poslali učitelji razrednega pouka. Znotraj kolektiva so tri delavke prerazporedili na delovna mesta, ki so ostala prazna zaradi porodniškega dopusta in upokojitve. Skupno so tako imeli šest razpisov.

“Brezposelnim učiteljem razrednega pouka, ki jih ni malo, svetujem naj bodo pri iskanju dela vztrajni in naj ne obupajo. Ponudbe je veliko, delovnih mest pa na žalost ni. Tudi mi se moramo na trenutke znajti in po določenih kadrih poseči kar znotraj obstoječega kolektiva,” opozarja ravnatelj Janez Kobe.

Pivški učiteljski kolektiv se stara

Tudi v Osnovni šoli Pivka letos sicer potrebujejo nekaj novih kadrov, denimo vzgojiteljico in pomočnike vzgojitelja. A to niso službe za stalen delovni čas: “Pri učiteljih novih delovnih mest ni, razen ko se kdo upokoji ali pa odide na porodniško. Kar pa se tudi ne bo več dolgo dogajalo, ker se kolektiv stara,” je pojasnila ravnateljica šole Alenka Tomšič.

Ovira novim zaposlitvam je tudi zahteva države po zmanjševanju števila zaposlenih. “Če se število učencev ne veča, pravzaprav ni možnosti novih zaposlitev. Učitelje, ki odidejo, se nadomešča s prerazporeditvijo ur in povečanim obsegom dela drugih učiteljev,” je okoliščine, ki jih silijo v takšno delo, pojasnila Tomšičeva.

Tudi zato bo diplomantom prvi korak pri iskanju zaposlitve v šolstvu izjemno težak. “Težko je zapolniti ure na določeni šoli, če je diplomant študiral le eno smer. Laže bo dobiti zaposlitev, če bo izobražen na več področjih, denimo z diplomo iz vsaj dveh jezikov, ne le slovenščine, ali pa iz zgodovine in geografije in podobno,” svetuje ravnateljica pivške šole.

Kako do pripravništva?

Med delodajalci, ki ponujajo možnost zaposlitve, je tudi koprska OŠ Antona Ukmarja. V zadnjih letih se na vsako razpisano delovno mesto prijavi 30 do 100 ljudi. Ravnateljica Gabrijela Dolinšek v kopici prijav išče dobrega učitelja, ki ima še dodatna znanja, s katerimi bo še bolje izvajal vzgojno izobraževalno delo. “Mlad učitelj, ki je uspešno zaključil študij, mora opraviti še pripravništvo ter pristopiti k strokovnemu izpitu. Pripravniških mest, ki jih razpiše ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je, žal, zelo malo. In to je še ena ovira pri zaposlovanju,” na prvo težavo, s katero se srečujejo diplomanti, opozori ravnateljica.

Trenutno iščejo profesorje za izbirne predmete, učitelja v oddelku podaljšanega bivanja in učitelja razrednega pouka. V novem šolskem letu so namreč oblikovali nov oddelek zaradi novih otrok, ki so se priselili v šolski okoliš. Tu in tam pa se pojavi tudi zaposlovanje na projektih. Za program Vesele počitnice so šestim mladim učiteljem ponudili polovično zaposlitev za en mesec. “Dali smo jim možnost, da se seznanijo z delom v šoli in si naberejo prepotrebne izkušnje za delo z otroki,” dobro stran takšnih projektov izpostavi ravnateljica Gabrijela Dolinšek.

Sto brezposelnih novogoriških učiteljev

Na novogoriški območni izpostavi zavoda za zaposlovanje opažajo, da se povpraševanje po učiteljih sezonsko poveča pred pričetkom šolskega leta. “Trenutno delodajalci iščejo učitelje razrednega pouka ter strokovnjake za vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami,” je dejala Kladis Kravos iz novogoriškega zavoda za zaposlovanje. “Pred pričetkom šolskega leta tudi letos beležimo precejšnje povpraševanje po učiteljih in profesorjih, kjer gre v večini primerov za ponovno zaposlovanje,” je dodala in ilustrirala, da je bilo kar 84 odstotkov prijavljenih delovnih mest za področje vzgoje in izobraževanja v prvih sedmih mesecih tega leta za določen čas.

Konec julija je iskalo delo sto brezposelnih s pedagoško izobrazbo; njihovo število se vsakič poveča v poletnih mesecih. “Med brezposelnimi učitelji in profesorji je več kot 40 odstotkov takih, ki so brezposelni manj kot dva meseca. V povprečju so bile konec julija osebe s pedagoško izobrazbo brezposelne devet mesecev, povprečno čakalno dobo pa podaljšujejo predvsem starejše osebe,” je pojasnila Kladis Kravos. Med tistimi s pedagoško izobrazbo prevladujejo mlajše osebe, saj je skoraj 40 odstotkov mlajših od 29 let.

Leto dni brez dela

Na koprski Zavod za zaposlovanje, ki pokriva še Ilirsko Bistrico, Izolo, Piran, Postojno in Sežano, so delodajalci letos prijavili 378 prostih delovnih mest za zaposlitev učiteljev oziroma profesorjev - največ julija in avgusta. Kar 80 odstotkov zaposlitev je za določen čas. Konec julija je iskalo delo 88 brezposelnih ljudi s pedagoško izobrazbo, zanje pa je trenutno odprtih še 38 delovnih mest. Največ brezposelnih je starih od 30 do 39 let, približno enako pa je porazdeljeno število brezposelnih, starih od 40 do 49 in od 50 let naprej. Tisti, ki so prijavljeni na koprsko območno izpostavo zavoda za zaposlovanje, pa na zaposlitev čakajo v povprečju eno leto.

ALENKA PENJAK, ANA CUKIJATI, TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano