Šolniki 3. decembra na demonstracije

Šolski sindikat Sviz med svojim članstvom poizveduje, kdo bi se bil pripravljen udeležiti demonstracij, ki jih pripravljajo za 3. december v Ljubljani. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je potrdil, da so shod že prijavili policiji, izvedli pa ga bodo, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v šolstvu.

 Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je potrdil, da so shod že prijavili policiji
Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je potrdil, da so shod že prijavili policiji 

LJUBLJANA > Ukrepi na področju izobraževanja, predvideni v interventnem zakonu, ki ga je vlada poslala v presojo občinam, bi namreč po oceni Štruklja pomenili odpuščanja.

Odločitev, da bodo šolniki izvedli demonstracije pred vlado, bi lahko dokončno sprejeli v tednu dni, še ocenjuje glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Slabi signali

Štrukelj je ocenil, da so signali s seje vlade slabi.

Ob načrtovanem znižanju prihodkov občinam je bila v prihodnjem letu znova obujena ideja o posebnem zakonu, s katerim bi občinam znižali tudi nekatere stroške. V naboru možnih ukrepov, ki jih je ministrstvo za javno upravo poslalo občinam, pa so tudi tokrat nekateri s področja izobraževanja.

Občinam poslani osnutek interventnega zakona še vedno vključuje več predlogov na področju vzgoje in izobraževanja. Posegel bi v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakon o osnovni šoli ter zakon o vrtcih, in sicer v delih, ki se dotikajo šolskih okolišev, statusa osnovnih šol, brezplačnega prevoza v šolo in vrtcev.

Spremembe v vrtcih

Za vrtce med drugim predvideva, da bi lahko občina začasno zaradi zagotovitve uravnoteženja občinskega proračuna število otrok v oddelku dodatno povečala za dva otroka. Če po veljavni zakonodaji vzgojiteljevo delo z otroki v okviru polnega tedenskega delovnega časa ne sme presegati 30 ur, delo pomočnika vzgojitelja pa 35 ur, bi z interventnim zakonom vzgojiteljevo delo v oddelkih prvega starostnega obdobja določili pri 32,5 ure in v oddelkih drugega starostnega obdobja pri 35 urah, delo pomočnika vzgojitelja pa pri 36 urah tedensko.

Če ima osnovna šola manj kot devet oddelkov, bi se po osnutku zakona morala spremeniti v podružnično, razen če je to edina osnovna šola na območju lokalne skupnosti. Občina pa bi morala podružnično osnovno šolo ukiniti, če bi ta imela manj kot 14 učencev oziroma na obmejnih problemskih območjih manj kot pet učencev, še predlaga zakon, ki so ga v presojo prejele občine.

Štrukelj bo na morebitne posledice tega, kar se sedaj dogaja z izobraževanjem, na petkovem srečanju opozoril premierja Mira Cerarja. Ob tem pa dodaja, da je interventni zakon postal del pogajalskega procesa glede celotnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, saj pomeni odpuščanja.

Po Štrukljevih ocenah je mogoče, da bodo odločitev o demonstracijah sprejeli na kongresu Sviza, ki bo prihodnji četrtek in petek, s čimer bi odločitev imela po njegovih besedah visoko stopnjo legitimnosti.

STA


Najbolj brano