Solidarni z Grki

V več krajih po Sloveniji so se pojavili transparenti in plakati v znak solidarnosti z Grki ob nedeljskem referendumu, na katerem so se odločali, ali sprejeti ali zavreči pogoje prejema posojil oziroma reči da ali ne varčevalni politiki.

V več krajih po Sloveniji so se pojavili transparenti in plakati v 
znak solidarnosti z Grki ob nedeljskem referendumu. Foto: Petra Mezinec
V več krajih po Sloveniji so se pojavili transparenti in plakati v znak solidarnosti z Grki ob nedeljskem referendumu. Foto: Petra Mezinec

SLOVENIJA > “Vstala Grčija si v novo življenje, z dvignjeno glavo korakaj v nov čas! V borbah, ponižanju, zmagah, trpljenju našla si končno svoj pravi obraz!”

“Na Grčiji že davno trojka sedi, obresti in davki Grkom pijejo kri. Od žuljev se grških pijavke redijo, zaman Grk znoji se in trpi!”

To sta le dva primera besedil, ki so se pojavila v znak solidarnosti z Grki. Na plakatih in transparentih ni podpisa avtorja akcije.

Izhodiščna zamisel je bila prirediti verze ali izreke znanih Slovencev - pesnikov, pisateljev, borcev -, ki so se rodili ali živeli v določenih krajih, ter jih obesiti tamkajšnjim kipom oziroma spomenikom. V nadaljevanju pa se je ideja razširila še na priredbe partizanskih pesmi in na bolj klasične parole.

Fotografije so iz Kopra (park pri tržnici) in Sežane (pred cerkvijo, pred Kosovelovim domom ter ograja nasproti pošte in tržnice).

NR


Najbolj brano