Šolarjem res ni dolgčas

Medtem ko nekateri šolarji zimski počitniški teden preživljajo na snegu ali v oddaljenih krajih, drugi počitnikujejo doma. Tudi v primorskih krajih so zanje pripravili pestre dejavnosti, tako da jim ni dolgčas.

Novogoriški šolarji so se včeraj razgibavali v telovadnici. Foto: Leo Caharija
Novogoriški šolarji so se včeraj razgibavali v telovadnici. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > V novogoriškem Mladinskem centru so pripravili pester program zimskega počitniškega varstva otrok, ki se začne že v zgodnjih jutranjih urah in traja do 16.30. V ponedeljek je približno desetim otrokom, starim od šest do deset let, prizaneslo vreme in so dan preživeli na prostem, saj so imeli košarkarski dopoldan, popoldne pa so obiskali Borov gozdiček. Včeraj jim je načrte pokvarilo vreme in so dopoldne preživeli v telovadnici, kjer so se razgibali, popoldne pa so ustvarjali.

“V tej skupini mi je zelo lepo in rada počnem, kar nam pripravijo učiteljice,” nam je povedala devetletna Tinkara Vrtovec. Udeleženci osrednjega počitniškega programa v Novi Gorici, za katerega je potrebno odšteti deset evrov za ves teden ter doplačati tri evre na dan za kosilo, se najbolj veselijo jutrišnjega celodnevnega izleta na Bled.

Pestro je tudi v ajdovskem mladinskem centru, kjer se približno 14 otrok brezplačno druži ob družabnih igrah ter številnih delavnicah. Ustvarjajo in se likovno izražajo pod mentorstvom Silve Copič in Marte Trebižan, imeli bodo tudi kuharsko delavnico, oblikovali bodo zelenjavni vrtiček in se udeležili tolkalske delavnice. Včeraj so se odpravili na izlet v Ljubljano, kjer so del dneva preživeli v bazenu. Jutri pa jih čaka celodnevno spuščanje po belih strminah smučišča Zoncolan v Italiji. Ajdovski zavod za šport letos organizira nogometne počitnice, v okviru katerih 15 ljubiteljev te športne discipline dopoldne trenira na nogometnem igrišču, kondicijo pa nabirajo tudi v bazenu.

Od drsanja do učenja italijanščine

V Postojni Športna zveza organizira vsak dan od 10. do 12. ure v športni dvorani šolskega centra športne aktivnosti, ob istem času pa je na voljo tudi brezplačno drsanje na drsališču v središču mesta. Andreja Vlah iz Športne zveze pravi, da je za počitniške športne aktivnosti tudi letos kar nekaj zanimanja: “Prihaja približno 30 do 40 otrok, vendar ne starejših od 14 let. Imajo vodeno vadbo, opazili smo tudi otroke iz krajev izven Postojne.” Vlahova še dodaja, da drsališče ni več tako popularno, kot je bilo prejšnja dva meseca. Počitniške delavnice vsak dan, med 10. in 13. uro, organizirajo tudi v Mladinskem centru Postojna.

Na Pivškem bodo otroci lahko sodelovali na petkovi delavnici, v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer bodo od 9. do 13. ure prostovoljke Društva upokojencev Pivka posredovale svoje znanje in ročne spretnosti. V Ilirski Bistrici je za otroke zanimivo v knjižnici Makse Samsa, do sobote tam organizirajo video ure, počitniško igralnico in ustvarjalne delavnice.

Nekatere osnovne šole na Krasu so vključene v projekt Popestrimo počitnice, na šolah imajo od 8. do 15. ure raznovrstne delavnice in rekreacijo. V Hrpeljah so bili tako aktivni od ponedeljka do danes, v Komnu pa od danes do petka, poleg raznih zanimivih tem se bodo učili tudi italijanščine. “Pričakovali smo, da se bo prijavilo več otrok, a jih je le 12. Imeli pa smo dober namen počitnice popestriti otrokom, ki niso šli na smučanje ali drugam,” pojasnjuje ravnateljica OŠ Komen Nives Cek.

V Sežani se za “nesmučarje” ne dogaja veliko, v MC Podlaga vsak dan popoldne igrajo namizni tenis, a zanimanja ni veliko.

Vrsta dejavnosti

Tudi v Istri so v času šolskih počitnic za učence pripravili vrsto zanimivih dejavnosti. V Pokrajinskem muzeju v Kopru so organizirali dve delavnici. Tema obeh je bil “kašlerski kužek”, arheološka najdba iz 4. stoletja pred našim štetjem z območja Kaštelirja nad Kortami, ki je postal nova maskota izobraževalnih dejavnosti muzeja. V ponedeljek je kustosinja in vodja izobraževalnih dejavnosti Brigita Jenko otroke opozorila na pomen te najdbe: “Takšnih predmetov je zelo malo, pogostejše so lončenine in odlomki keramike.” V torek pa je otrokom o kužku pripovedovala etnologinja in pravljičarka Špela Pahor iz izolske knjižnice. “Pes je človekov najboljši prijatelj že 30.000 let. Po legendi ga je ustvaril bog, iz desk Noetove barke, človeka pa si je sam izbral za prijatelja, ker ga ni bilo ničesar strah, ” je Pahorjeva nanizala zanimive podatke. Počitniško varstvo omogočajo tudi na koprski OŠ Dušana Bordona. Otroci se lahko preizkušajo v slaščičarski, glasbeni in jezikovni delavnici. Prisluhnili bodo pravljicam in se udeležili čajanke. Športne dejavnosti na prostem pa bo s košarko popestril Lipko.

V Društvu prijateljev Mladine (DPM) Izola, kjer prav tako nudijo brezplačne dejavnosti, se bodo odpravili na sankanje v Logatec. “Naših aktivnosti se v času zimskih počitnic udeleži manj otrok kot poleti, čemur najbrž botruje krajše počitniško obdobje; starši si lažje vzamejo prost teden kot dva meseca. Na pomoč priskočijo tudi stari starši ali starejši bratje oziroma sestre,” pravi Barbara Motoh Bračanov iz DPM Izola.

Piranski športni in mladinski center osnovnošolce spodbuja k ukvarjanju s športom - tudi v času počitnic. Od ponedeljka do petka v športni dvorani Lucija omogočajo igranje košarke, namiznega tenisa, malega nogometa, rokometa, badmintona, atletike, gimnastike, ... Vse aktivnosti so brezplačne.

AC, VRŽ, LKF, PE


Najbolj brano