Sodišče potrdilo poravnavo glede delnic Save Turizma

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes dalo soglasje k sodni poravnavi med DUTB in Savo glede delnic Savine hčerinske družbe Sava Turizem. S poravnavo se bo vzpostavilo pravno stanje lastništva in zastave delnic, kot je bilo na 28. maj 2015, ko je DUTB delnice zasegla, kaže na spletni strani Ajpesa objavljen sklep sodišča.

Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Zivulovic
Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Zivulovic

LJUBLJANA > Sodišče soglaša z oceno prisilnega upravitelja Save Leona Benigarja Tošiča, da bo poravnava rešila spor med Savo in Družbo za upravljanje terjatev banke (DUTB) glede zasega delnic ter prispevala k razrešitvi trenutnega položaja, ki otežuje uspešno izvedbo prisilne poravnave, saj je sklenitev poravnave v tej zadevi predvidena tudi v načrtu finančnega prestrukturiranja.

S poravnavo ne bo prišlo do zmanjšanja premoženja dolžnika, prav tako pa ne do neenakopravnega obravnavanja ostalih upnikov, je sodišče sledilo mnenju upravitelja.

Sava je 39,3 milijona delnic oz. 99,05 odstotka delnic Save Turizma zastavila za 40 milijonov evrov posojila pri NLB, ki je bilo preneseno na DUTB. Ker DUTB ni soglašala s predlogom načrta finančnega prestrukturiranja, ki ga je v letu 2015 v postopku preventivnega prestrukturiranja pripravilo takratno vodstvo Save, je zavarovanje 28. maja 2015 unovčila. Pri tem je okoli 70,15-odstotni delež prenesla v svojo last, 28,90-odstotni delež pa na novoustanovljeno družbo DUP1.

Sava je sprožila sodne postopke in z začasno odredbo uspela, da ji je morala DUTB delnice vrniti. DUTB je imela ponovno zastavno pravico, Sava pa z delnicami ni smela razpolagati.

Upnice Save so nato sprožile prisilno poravnavo, v načrtu finančnega prestrukturiranja pa je bilo predvideno, da se Sava in DUTB glede lastništva delnic sporazumno dogovorita.

S poravnavo se bodo sodni postopki končali, pravno stanje lastništva, zastavnih pravic in pravice do prepovedi razpolaganja z delnicami pa bo vzpostavljeno enako, kot je bilo pred zasegom delnic. Poravnava med drugim tudi določa, da bo DUTB, če ne bo imela utemeljenega razloga, da glasuje proti, podprla prisilno poravnavo Save na podlagi predloga upnikov iz februarja letos, še kaže sklep sodišča.

Upniki, med katerimi sta najpomembnejša DUTB in York, morajo o predlogu prestrukturiranja še glasovati. Prav tako je odprt še odplačni prenos terjatev do Save in obveznic te družbe z DUTB na Kapitalsko družbo (Kad) in Slovenski državni holding (SDH), ki sta z 19- in 11-odstotnim deležem največja posamična lastnika Save. SDH in Kad sta opravila skrbni pregled in ponovno vrednotenje teh terjatev, nadzorna sveta Kada in SDH pa sta nedavno nato prenos potrdila pod določenimi pogoji. Kakšni so ti pogoji, ne v SDH ne v Kadu niso razkrili.

STA


Najbolj brano