Sodišče Haradinaju vrnilo potni list

Kranjsko okrožno sodišče je bivšemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju danes vrnilo potni list in ta sedaj lahko zapusti Slovenijo. Kot je ravnokar povedal kosovski veleposlanik v Sloveniji Nexhmi Rexhepi, bo Haradinaj Slovenijo zapustil še danes in se vrnil v Prištino z letalom preko Tirane.

Zaplet, ki ga je sprožilo sredino prijetje Ramusha  Haradinaja 
na ljubljanskem letališču, se je očitno uredil, potem ko je 
slovensko zunanje ministrstvo danes sodišču posredovalo 
verbalno noto Kosova z zahtevo, da se Haradinaju vrne 
njegov diplomatski potni list, in pojasnilom, da je bil Haradinaj 
na posebni diplomatski misiji v tujini. Foto: STA
Zaplet, ki ga je sprožilo sredino prijetje Ramusha Haradinaja na ljubljanskem letališču, se je očitno uredil, potem ko je slovensko zunanje ministrstvo danes sodišču posredovalo verbalno noto Kosova z zahtevo, da se Haradinaju vrne njegov diplomatski potni list, in pojasnilom, da je bil Haradinaj na posebni diplomatski misiji v tujini. Foto: STA

LJUBLJANA > Zaplet, ki ga je sprožilo sredino prijetje Ramusha Haradinaja na ljubljanskem letališču, se je očitno uredil, potem ko je slovensko zunanje ministrstvo danes sodišču posredovalo verbalno noto Kosova z zahtevo, da se Haradinaju vrne njegov diplomatski potni list, in pojasnilom, da je bil Haradinaj na posebni diplomatski misiji v tujini.

Premier Miro Cerar je ob robu slovenskega dne na Expu v Milanu izrazil zadovoljstvo, da je kranjsko okrožno sodišče bivšemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju danes vrnilo potni list in da ta sedaj lahko zapusti Slovenijo. Ob tem je opozoril, da bo treba v prihodnje tovrstne primere s spremembami sistema preprečiti.

"Vesel sem, da se je že danes ugotovilo, da ni več razlogov za kakršnokoli zadrževanje Haradinaja v Sloveniji, da mu je bil vrnjen potni list in da lahko prosto zapusti našo državo," je medijem povedal Cerar.

Pojasnil je, da so Haradinaja na ljubljanskem letališču v sredo prijeli le, ker je bila v sistemu zabeležena srbska tiralica. Policija je zato morala Haradinaja pridržati. "Vsako drugo dejanje bi bilo protipravno in kot tako bi bilo prepoznano tudi na mednarodni ravni," je zatrdil slovenski premier in dodal, da je bilo pridržanje po rutinskih postopkih pač potrebno.

STA


Najbolj brano