Sodišče EU pritrdilo komisiji v tožbi zoper Slovenijo zaradi odlagališč odpadkov

Sodišče EU je v tožbi, ki jo je lani proti Sloveniji vložila Evropska komisija, češ da država krši evropsko zakonodajo o odpadkih, pritrdilo komisiji. Ugotovilo je, da Slovenija ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku in zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na območju Stare Cinkarne. Državi grozi izrek denarne kazni.

Na območju stare Cinkarne, ki je 500 metrov oddaljeno od 
središča Celja,  so prav tako izmerili visoke ravni strupenih 
težkih kovin. Foto: STA
Na območju stare Cinkarne, ki je 500 metrov oddaljeno od središča Celja, so prav tako izmerili visoke ravni strupenih težkih kovin. Foto: STA

LJUBLJANA, CELJE, LUXEMBOURG > Sodišče EU v sodbi s konca prejšnjega tedna ugotavlja, da država ni izpolnila obveznosti iz evropskih predpisov o odpadkih s tem, da v Bukovžlaku ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov oziroma ni sprejela nobenega ukrepa za njihovo odstranitev.

Evropske predpise je kršila tudi zato, ker od aprila 2009 ni sprejela zadostnih ukrepov za preprečevanje in nato odstranitev vnosa zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi v poslovni coni oziroma na gradbišču Gaberje jug na območju stare Cinkarne.

Komisija je postopek ugotavljanja kršitev zakonodaje sprožila novembra 2012, ko je Slovenija dobila prvi opomin. Ker je odpravljanje posledic z odlagališč, zaradi katerih sta po mnenju komisije resno ogrožena zdravje ljudi in okolje, potekalo prepočasi, se je v začetku lanskega leta odločila za tožbo.

Tožba za določitev denarne kazni se lahko vloži takoj po prejemu sodbe o ugotovljeni kršitvi. Zahtevana dnevna kazen bi lahko znašala okoli 10.000 evrov. Za uspešno sanacijo območja je treba nezakonito odmetane odpadke ustrezno predelati in/ali odstraniti skladno s predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki.

Na ministrstvu za okolje in prostor so za današnjo izdajo Dela povedali, da pričakujejo poziv komisije, naj jo v dveh mesecih obvestijo o ukrepih Slovenije za uskladitev z zahtevami sodbe ter o načrtu za izvršitev sodbe.

Postopki v Sloveniji se medtem odvijajo, a precej počasi. Okoljsko ministrstvo bo namreč do konca tega meseca, kot izhaja iz sklepa vlade iz konca aprila, pripravilo odlok o programu ukrepov za odpravo posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Bukovžlaka.

Iz ene od študij izhaja, da se na tem območju nahajajo pretežno gradbeni odpadki, zemeljski izkopi in še drugi neidentificirani odpadki. Pojavili bi se lahko tudi nevarni odpadki. Za sanacijo na ministrstvu razmišljajo ali o odstranitvi odpadkov ali o njihovi predelavi 'na mestu', so povedali spomladi.

Na območju stare Cinkarne, ki je 500 metrov oddaljeno od središča Celja in kjer so prav tako izmerili visoke ravni strupenih težkih kovin, pa sanacija pod vodstvom celjske občine poteka od sredine lanskega avgusta. Dela izvaja šentjurski Stonex.

STA


Najbolj brano