Sodišče EU delno izničilo sklep o slovenskem vračilu kmetijskih evrov

Splošno sodišče EU v Luksemburgu je delno izničilo sklep Evropske komisije iz julija 2014, po katerem bi morala Slovenija zaradi pomanjkljivosti pri plačilih za majhne površine v letih 2009, 2010 in 2011 vrniti 347.000 evrov. Sklep je ničen v delu, v katerem so iz financiranja EU izključeni zneski za leta 2010, 2011 in 2012 v višini 333.000 evrov.

Splošno sodišče EU v Luksemburgu je delno izničilo sklep 
Evropske komisije iz julija 2014, po katerem bi morala 
Slovenija zaradi pomanjkljivosti pri plačilih za majhne površine v letih od 2009 do 2011 vrniti 347.000 evrov. Foto: STA
Splošno sodišče EU v Luksemburgu je delno izničilo sklep Evropske komisije iz julija 2014, po katerem bi morala Slovenija zaradi pomanjkljivosti pri plačilih za majhne površine v letih od 2009 do 2011 vrniti 347.000 evrov. Foto: STA

LJUBLJANA > Očitkov Evropske komisije, ki se nanašajo na uveljavljanje dolgih in ozkih pasov, Slovenija ves čas ni sprejemala, saj dolge in ozke kmetijske parcele v Sloveniji niso umetne tvorbe, ki bi jih kmetje ustvarili z namenom pridobitve koristi v nasprotju s cilji sheme podpore, temveč izhajajo iz teritorialnih in zgodovinskih danosti Slovenije, so sporočili iz agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Zato je Slovenija na Splošno sodišče EU v Luksemburgu vložila tožbo zoper sklep komisije o izključitvi nekaterih odhodkov držav članic iz financiranja EU, s katerim je komisija Sloveniji izrekla finančno korekcijo v višini 347.000 evrov zaradi pomanjkljivosti na področju plačil za površine v letih 2009, 2010 in 2011.

Temeljni razlog za odločitev v prid Sloveniji je po mnenju sodišča v tem, kot pojasnjujejo na agenciji, da ne obstaja noben predpis, ne domači ne evropski, ki bi prepovedoval take oblike (dolge in ozke) parcel, ki so bile za Evropsko komisijo sporne oziroma neupravičene.

Odločitev sodišča je za Slovenijo zelo pomembna zaradi razrešitve načelnega vprašanja o ustreznosti kontrolnega sistema v zvezi z izplačili za površine na majhnih grafičnih enotah rabe kmetijskih zemljišč (gerk).

V preostalem delu, kjer se je tožba nanašala na sklep Evropske komisije, v katerem je od Slovenije terjala nazaj 14.000 evrov zaradi neekstrapolacije rezultatov kontrol v primeru razlike pod tremi odstotki, pa je bila tožba zavrnjena.

Sodišče je Evropski komisiji naložilo tudi plačilo devetih desetin stroškov postopka, medtem ko bo eno desetino Slovenija pokrila sama.

STA


Najbolj brano