Socialna pomoč višja - 289 evrov

Varčevalni ukrepi so pri denarnih socialnih pomočeh in varstvenih dodatkih z novim letom v celoti odpravljeni. Več bo tudi državnih štipendij in subvencioniranih kosil.

Vlada pri socialnih pomočeh po novem ne bo več tako 
varčevala kot v zadnjih dveh letih. Foto: Petra Vidrih
Vlada pri socialnih pomočeh po novem ne bo več tako varčevala kot v zadnjih dveh letih. Foto: Petra Vidrih

LJUBLJANA >Denarna socialna pomoč za samsko osebo se z dosedanjih nekaj manj kot 271 evrov zvišuje na malenkost manj kot 289 evrov. Otroški dodatki v petem in šestem dohodkovnem razredu se vračajo na raven pred uveljavitvijo varčevalnega zakona. Ta je leta 2012 otroški dodatek za peti in šesti dohodkovni razred znižal za deset odstotkov. Višji otroški dodatek kot lani bo prejelo 97.000 otrok.

Vzrok za spremenjene tarife je zvišanje osnovnega zneska minimalnega dohodka od 1. januarja dalje na 288,81 evra. Toliko znašajo tudi redna denarna socialna pomoč, izredna denarna socialna pomoč in posmrtnina.

Cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo po novem letu znaša največ 470,76 evra, medtem ko je bil do zdaj 465,71 evra. Za uveljavljanje višjega zneska je treba najkasneje do konca februarja oddati novo vlogo na center za socialno delo tudi v primeru, če ima upravičenec še veljavno odločbo, opozarjajo na ministrstvu za delo.

Včeraj so začele veljati tudi manjše spremembe lestvice za odmero dohodnine. Meja za vstop v tretji davčni razred, kjer velja 41-odstotna obdavčitev prejemkov, se zvišuje, zato bo del zavezancev ostal v drugem davčnem razredu (od 8021,34 do 20.400 evrov) z nižjo stopnjo davka (27 odstotki). V tretji davčni razred so tako uvrščeni zavezanci z 1,6-kratnikom povprečne plače in ne že z 1,5-kratnikom. Po izračunih vlade bo razbremenjenih 114.740 oz. 12 odstotkov zavezancev. Spremembe so le začasne za dve leti, ta čas ostaja tudi 50-odstotna obdavčitev najvišjih plač.

Spremembe so tudi pri državni štipendiji. Po varčevalnem zakonu bi morali biti do nje znova upravičeni vsi iz družin iz petega dohodkovnega razreda. Ker pa bi to za državni proračun pomenilo preveliko obremenitev, je uvedeno prehodno obdobje, v katerem še ne bodo upoštevani prav vsi.

Do državne štipendije so tako upravičeni dijaki in študenti iz družin s povprečnim mesečnim dohodkom do 56 odstotkov na družinskega člana. V štiričlanski družini cenzus znaša 2250 evrov. Državno štipendijo bo tako prejelo približno 3200 dijakov in študentov več kot v letu 2015.

Z novim letom se očetovskemu dopustu dodaja pet dni, tako da bodo imeli očetje skupno 20 dni očetovskega dopusta. Vsem, ki imajo pravico do otroškega dodatka že priznano, ni treba vlagati nove vloge.

Še naprej bo v celoti subvencionirano kosilo za otroke iz družin, ki so uvrščene v prvi dohodkovni razred. Dodatno pa se z novim letom uvaja 70-odstotna subvencija za učence iz družin, ki se uvrščajo v drugi dohodkovni razred, ter 40-odstotna subvencija za učence iz družin iz tretjega dohodkovnega razreda. Subvencijo kosila bo tako imelo približno 45.500 učencev ali 28.900 več kot v letu 2015.

NR


Najbolj brano